• Početna>
  • Vesti>

RSE: Kovid bolnica u Prištini još nije spremna za pacijente, a klinike popunjene

Na Kosovu je trenutno više od 9.400 aktivnih slučajeva koronavirusa i dok su klinike Univerzitetskog kliničkog centra Kosova (UKCK) popunjene pacijentima, iz Infektivne klinike su upozorili da je posebna bolnica, koja bi zbrinjavala samo kovid pacijente, više nego neophodna, piše Radio Slobodna Evropa.

Ministar zdravlja Armend Zemaj je, još 20. septembra, rekao da će kovid bolnica sa 500 kreveta biti vrlo brzo spremna.

“Pripremamo se za bilo koji scenario. U narednim danima Ministarstvo zdravlja pripremiće kovid bolnicu u Prištini”, napisao je tada Zemaj na Fejsbuku.

Radio Slobodna Evropa pokušao je da sazna od ministra Zemaja kada će ova bolnica biti spremna, ali odgovor nisu dobili.

Premijer Kosova Avdulah Hoti opisao je borbu sa koronavirusom kao “”ratnu situaciju”, nakon što je sa Zemajem juče posetio Infektivnu kliniku u Prištini.

Hoti je obećao poboljšanje efikasnosti u pružanju usluga u UKCK i regionalnim bolnicama, kako bi se bolje upravljalo drugim talasom pandemije.

“Ulažemo maksimalne napore zajedno sa medicinskim osobljem kako bismo poboljšali snabdevanje kiseonikom, prilagodili klinike dodatnim krevetima, angažovali celo osoblje, doktore u različitim oblastima, radili timski rad kako bismo pomogli pacijentima”, rekao je juče Hoti.

Klinike UKCK nemaju više kapaciteta za prijem pacijenata

U poslednje dve nedelje na Kosovu broj testiranih se povećao, a samim tim i broj zaraženih i umrlih.

Većini klinika na UKCK rade punim kapacitetom i prenatrpani su pacijentima. Ista situacija je i u regionalnim bolnicama.

Infektolog Saljih Ahmeti rekao je da poslednjih nedelja nisu mogli da prime na Infektivnu kliniku sve one pacijente kojima je bila potrebna hospitalizacija. Upućeni su na druge klinike, poput pulmologije ili čak sportske medicine.

“U poslednjih deset dana povećao se broj pacijenata kojima je hitno potrebna hospitalizacija. Uglavnom su to ozbiljni slučajevi, slučajevi koje treba hospitalizovati i hitno lečiti. Na Infektivnoj klinici radimo punim kapacitetom“,rekao je Ahmeti.

Dodao je da je kovid bolnica sa 500 kreveta u ovom trenutku neophodna, s obzirom na to da će s početkom zime epidemiološka situacija postati još teža.

“Više je nego potrebno i ta bolnica bi trebalo da nam bude na raspolaganju što pre. Ako Bog da, ne bi trebalo da je eksploatišemo, ali se moramo pripremiti za najekstremnije slučajeve ove epidemije. Moramo da imamo povećan broj kreveta za ljude kojima je potrebna hospitalizacija, a posebno one kojima je potrebna intenzivna nega “, napomenuo je Ahmeti.

U cilju povećanja kapaciteta za bolje suočavanje sa pandemijom koronavirusa, Ministarstvo zdravlja i Univerzitetska klinička bolnička služba Kosova imaju za cilj pripremu prve kovid bolnice na Kosovu.

Prema zvaničnicima Ministarstva zdravlja, objekat Hitne klinike biće prilagođen potrebama kovid pacijenata. 

Vršilac dužnosti direktora Univerzitetske kliničke bolničke službe Kosova Valjbon Krasnići, u intervjuu datom Radiju Slobodna Evropa 22. oktobra, izjavio je da pripremaju infrastrukturu u UKCK, kako bi imali na raspolaganju što više kreveta za kovid pacijente.

Krasnići je rekao i da završavaju radove u objektu Sportske medicine, da bi se postavili dodatni kreveti, a vrši se proširenje mreže za kiseoničku terapiju.

Od početka pandemije u martu, ukupan broj zaraženih na Kosovu je 26.888, od toga je 784 pacijenta izgubilo život, dok se 16.685 vode kao izlečeni.

Na Kosovu je trenutno 9.418 aktivnih slučajeva.

Vlada Kosova je juče odobrila nove mere za suzbijanje širenja koronavirusa, koje će stupiti na snagu danas u 18 časova.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još