Nebenzja: Kosovo je regrutni teroristički centar

Kosovo se predstavlja kao primer mlade demokratije, ali svi koji treba, znaju da je to regrutni centar za međunarodni terorizam, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja u intervjuu za Sputnjik.

Prošle godine portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da samoproglašena republika Kosovo nastavlja da se pretvara u uporište terorizma, gde se vraćaju pripadnici terorističke grupe DAEŠ sa Bliskog istoka. Prema njenim rečima, tamo se vraćaju pripadnici DAEŠ-a koji su regrutovani među kosovskim Albancima  i prošli odgovarajuću obuku.  

O Tačiju: Nadamo se pravednom suđenju

Rusija se nada pravičnom suđenju specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), rekao je Nebenzja.

„To je specijalni sud. On ne zavisi ni od kog formalnog. Rusija pre svega računa na pošteno suđenje“, rekao je Nebenzja.

Ranije je Specijalni međunarodni sud u Hagu potvrdio optužnicu za ratne zločine 1998-1999 protiv bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija. Tači je nakon toga podneo ostavku. Kasnije je priveden i prevezen u Hag. Optužbe protiv bivšeg predsednika samoproglašene republike imaju 10 tačaka, uključujući one pod članovima „ubistva“ i „mučenja“.

Zajedno sa Tačijem, pred sudom su se našli i njegovi saradnici u OVK, bivši predsedavajući kosovskog parlamenta Kadri Veselji i Jakup Krasnići, kao i bivši komandant i poslanik Redžep Seljimi.

Izvor Sputnik

Comments