Mustafa: Zahtev za prekid dijaloga nije opravdan

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa ocenio je kao nerazumno još jedno blokiranje procesa dijaloga, koji je već bio obustavljan i tokom vlade Ramuša Haradinaja i vlade Aljbina Kurtija, prenosi Reporteri.

Mustafa je u izjavi za “Periskop” nazvao stav o prekidu dijaloga Vjose Osmani i Ramuša Haradinaja nerazumnim.

Prema njegovim rečima, tako nešto nisu tražili ni oni koji su sada u Hagu, bivši kosovski predsednk Hašim Tači i bivši predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji.

“Zahtev za prekid dijaloga ne može biti opravdan. Ni Tači ni Veselji nisu zatražili prekid dijaloga, dok su bili na Kosovu, niti sada u Hagu. Nisu pomešali Specijalna veća sa dijalogom. Naglasio sam da se dijalog ne vodi za Srbiju, već za interese Kosova, za uzajamno priznavanje”, poručio je Mustafa.

Lider najstarije parlamentarne stranke na Kosovu ponovio je značaj kosovskog partnerstva sa saveznicima takođe po pitanju dijaloga.

“Dijalog je pitanje partnerstva sa EU i SAD. To je takođe činjenica. Koliko znam, nijedan sastanak nije zakazan za novembar ili decembar, a dolaze božićni praznici. Dakle, oni koji traže prekid dijaloga, uzalud to rade”, ocenio je Mustafa.

Upitan da li Alijansa za budućnost Kosova i njen predsednik  Ramuš Haradinaj smatraju da je konstruktivno partnerstvo uslovljeno time što će postati predsednik da bi se izbegli izbori, imao je politički odgovor.

“Svako ko ispunjava ustavne kriterijume ima pravo da se kandiduje za predsednika. Ne žurimo u tu kancelariju i pokazujmo dostojanstvo. Predsednik će biti izabran, sada ili nakon izbora”, naglasio je Mustafa.

Izvor: Kosovo online / Reporteri

Comments

Pročitaj još