EU: Kosovo i Srbija da primene IBM na šest prelaza

Nakon što je Evropska unija pozvala osovo i Srbiju da u potpunosti primene sporazume o integrisanom upravljanju na prelazima, portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je za Gazeta Ekpres da EU očekuje posebno od Srbije da uspostavi tri stalna prelaza, na Jarinju, Mučibabi i Končulju.

Nakon potpisivanja sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije i nakon američkog pritiska, srpska strana je smeštena u objekat EU za integrisano upravljanje granicom na Merdaru nakon devet godina odlaganja.

Pisonero je rekla da EU očekuje da obe strane primene sporazum o IBM.

Granični prelaz u Merdaru jedan je od šest zajedničkih za koji su se obe strane dogovorile da zajednički deluju prema Tehničkom protokolu IBMT postignutom 2012. godine u Briselu.

“EU očekuje da obe strane u potpunosti primene sporazum iz 2011. i Tehnički protokol iz 2012.”…EU posebno očekuje od Srbije da se konstruktivno angažuje na početku uspostavljanja tri stalna prelaza na srpskoj strani, kako je navedeno u godišnjim izveštajima EK o Kosovu i Srbiji, objavljenim 6. oktobra 2020. godine“, rekla je Pisonero.

Godišnji izveštaj Evropske komisije o Kosovu i Srbiji, objavljen početkom oktobra, ističe zastoj u primeni IBM odnosno Integrisanog upravljanja granicom, koji je potpisan u sporazumima o tehničkom dijalogu 2012. godine.

Izvor Gazeta express,Kosovo online

Comments

Pročitaj još