Osmani predložila prekid dijaloga sa Beogradom

Vršilac dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani zatražila je danas da se dijalog sa Srbijom prekine usled najnovijih dešavanja po pitanju suđenja za ratne zločine.

U intervjuu za Dojče vele, ona je ocenila da nije vreme za nastavak dijaloga sa Srbijom, u vreme kada Specijalni sud optužuje predsednika i stranačke lidere za ratne zločine.

„Mislim da zbog trenutnih dešavanja sada nije trenutak da se dijalog odmah nastavi. Kosovske institucije treba da odvoje malo vremena, konsultuju se međusobno, stvore mnogo jedinstveniji stav o dijalogu, jer je neophodno da svako ko pregovara u ime Kosova, za sudbinu Kosova, ima jedinstveniji stav političkog spektra nego samo koalicija koju predstavlja“, rekla je Osmani.

Kazala je da će dati svoj doprinos da razgovara sa svima o tome kakvi bi trebali biti stavovi Kosova u vezi sa dijalogom.

Prekid dijaloga takodje je zatražio predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj na dan kada je potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Selimija.

Taj stav Haradinaja je na sednici Vlade Kosova prošle nedelje izneo i ministar pravde, ali je on naišao na odbijanje premijera Kosova Avdulaha Hotija.

Izvor: Beta, RTK 2

Foto: Drenica press

Comments

Pročitaj još