Tači i Krasnići danas prvi put pred sudom u Hagu

Jedan od osnivača OVK Hašim Tači i Jakup Krasnići, jedan od pripadnika glavnog štaba OVK, danas će se prvi put pojaviti pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

Tači je nakon hapšenja u Prištini i transportovanja u pritvorsku jedinicu u Hag 5. novembra, zatražio da bude ispitan pre utorka, 10. novembra, navodi se u dokumetaciji suda, ali se ne precizira iz kojih razloga. Sud mu je tu molbu uslišio.

Tačija će pred sudom zastupati advokat Denis Hoper, koji je već podneo određene podneske sudu čija je sadržina poverljiva. Kako prenosi Reporteri pozivajući se na portal Arbreš.info, Tačiju će tražiti da se brani sa slobode putem video konferencijske veze, uz određenu kauciju.

Na prvom pojavljivanju pred sudijom u 15 sati, Tačiju će biti pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Nakon toga sudija će ga pozvati da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

Tači može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Na početku ovog ročišta sudski fotograf imaće pravo da ga uslika na optuženičkoj klupi, a javnost će ročište moći da prati online preko sajta Specijalizovanih veća.

Tači se sam predao u četvrtak 5. novembra, nakon što je podneo ostavku na mesto predsednika tzv. Kosova.

Danas će se pre Tačija prvi put pred sudom pojaviti Jakup Krasnići, koji je uhapšen dan ranije i prebačen u Hag, a Kadri Veselji i Redžep Seljimi u utorak u prepodnevnom i popodnevnom terminu.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, političkih protivnika.

Izvor Tanjug

Comments