Petković i Šib o toku dijaloga Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petković sastao se danas sa ambasadorom Savezne Republike Nemačka u Republici Srbiji Tomasom Šibom.

Petković je ambasadora Šiba informisao o toku dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši da će naša strana nastaviti da insistira na implementaciji svih do sada postignutih sporazuma, čiji je garant Evropska unija. Beograd će posebno zahtevati neodložno formiranje Zajednice srpskih opština, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, što je obaveza sa čijim ispunjenjem Priština kasni punih sedam i po godina, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je podvukao da će Beograd i dalje ostati opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika na zapadnom Balkanu, što je ujedno i jedini način koji može dovesti do sveobuhvatnog sporazuma.

Beograd se nada nastavku uspešne saradnje sa nemačkim partnerima, u traženju kompromisnih rešenja za postojeće probleme u regionu, zaključio je Petković.

Izvor RKM/saopštenja

Comments

Pročitaj još