Tači u pismu ostavke: Ponosan sam na sav posao koji sam uradio za slobodu, nezavisnost i modernizaciju Kosova

Bivši predsednik Kosova Hašim Tači, nakon što je objavio na konferenciji za medije da podnosi ostavku zbog potvrđivanja optužnice Specijlanog suda za ratne zločine, uputio je pismo ostavke predsednici skupštine Vjosi Osmani, premijeru Avdulahu Hotiju i predsednici Ustavnog suda Artu Hajrizi, a kao jedan od razloga za tu odluku naveo zaštitu identiteta i dostojanstvo funkcije predsednika, prenosi Reporteri.

“Ponosan sam na sav posao koji sam uradio za slobodu, nezavisnost i modernizaciju Kosova. Uveren sam da ćemo ja i moji saborci I drugovi izaći iz ovog procesa čistog obraza i da će biti potvrđeno das mo vodili pravedni rat Oslobodilačke vojske Kosova”, navodi se u pismu Tačijeve ostavke.

Podsećanja radi, optužnicu protiv Tačija, Kadrija Veseljia i devet pripadnika OVK Specijalizovano tužilastvo je podnelo je Specijalizovanim većima Kosova 24. aprila, a rok od šest meseci za njenu potvrdu istekao je 24. oktobra.

Tači, Veselji i drugi osumnjičeni se optužnicom iz aprila terete za niz ratnih zločina na Kosovu, među kojima je i skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici, saopštilo je ranije Specijalizovano tužilaštvo.

Prvo pojavljivanje Tačija pred sudom u Hagu zakazano je za ponedeljak, 9.novembra.

Izvor: Kosovo online / Reporteri

Comments