• Početna>
  • Vesti>

Obeležene Mitrovske zadušnice u južnom delu Kosovske Mitrovice

U manjem broju nego ranijih godina poštujući preporuke struke o zabrani okupljanja ,Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice obišli su oskrnavljeno i zapušteno pravoslavno groblje u južnom delu grada i poklonili se senima svojih najmilijih.

I nakon dve decenije slika na pravoslavnom groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice je ista. Preko 80 odsto nadgrobnih spomenika je uništeno. Humke zarasle u korov.

„Svaki put je drugačija slika, nikad bolja, nego samo gora. Tamo gde su mi sahranjeni svekar i svekrva našla sam delove spomenika, toga nije bilo na prethodnim zadušnicama, ima puno polomljenih spomenika. Osećanja su pomešana, tužna sam“, kaže Slavica Jaragić za TV Most.

„Najveći je greh dirati mrtve“, sa tugom u glasu kaže Milica Prica koja je na ove zadušnice obišla grobove najmilijih.

Srđan Biševac kaže da su bila obećanja da će se obnoviti groble, međutim do toga nije došlo.

„Pogledajtem kakvi su to vandali ovde bili“, kaže Biševac.

Na Kosmetu se već decenijama sistematski uništava sve što ima veze sa srpskim nacionalnim bićem, kulturom i verom i to pred očima celog sveta. Muslimansko groblje u severnom delu Kosovske Mitrovice svih ovih godina ostalo je netaknuto.

„Tužan osećaj je kada dođemo u južni deo našeg grada , na groblje gde su sahranjeni naši dragi i mili. Groblje nije obnovljeno, primećujemo i par spomenika oštećenih koji to nisu bili kada smo bili na prethodim zadušnicama“, ističe protejerej Branislav Dikić.

Pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice oskrnavljeno je 1999. godine, potom u pogromu 2004. godine. Crkva Svetog Save još uvek nije obnovljena.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još