Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje skrnavljenje groblja u selu Svinjare

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da najoštrije osuđuje skrnavljenje pravoslavnog groblja u selu Svinjare kod Kosovske Mitrovice i skreće pažnju da je rušenje spomenika srpskih porodica na Kosovu i Metohiji, postala učestala pojava, bez presedana u civilizovanom svetu.

Ovo je danas, na Zadušnice, kada se srpski narod moli i seća svojih mrtvih, jasna poruka da ekstremisti čak ni mrtvim Srbima ne daju mira, navodi se u saopštenju.

“Spaljene crkve i manastiri, razrušeni spomenici i prekopani grobovi, uzurpirana imanja, predstavljaju pravu sliku današnjeg samoproglašenog Kosova i pokazuju da smo, u trenutku kada se vodi dijalog Beograda i Prištine, nažalost još daleko od bilo kakve normalizacije odnosa.” stoji u saopštenju.

“Zato zahtevamo od privremenih institucija samouprave u Prištini i predstavnika međunarodne zajednice da ulože ozbiljan i iskren napor kako bi počinioci ovog, ali i svih drugih zlodela nad Srbima, njihovim grobovima, svetinjama i imovinom, biliidentifikovani i kažnjeni.” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments