• Početna>
  • Vesti>

Pored osnovaca i srednjoškolci idu na trodnevni odmor sledeće nedelje

Na današnjem zasedanju republičkog kriznog štaba, odlučena je da se kao mera suzbijanja epidemije koronavirusa, na području Srbije uvede zabrana okupljanja više od pet osoba na otvorenom i zatvorenom, a pored osnovaca, na trodnevni mini odmor, koji će sa vikendom iznositi pet dana, ići će i srednjoškolci.

Vidi se značajan trend porasta učestalosti oboljevanja širom sveta, zbog sezone respiratornih infekcija. Većina zemalja beleži rekordne brojeve obolelih i umrlih, rekla je na današnjoj konferenciji za medije član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Kada je reč o preventivnim merama, ona je nakon zasedanja štaba, navela da se osam meseci priča jedno te isto i da se nije ništa praaktično promenilo. Kaže da ponašanje kojim sebe dovodimo u najmanji mogući rizik ima smisla.

“Sve zemlje sveta imaju pratično iste preventivne mere koje primenjuju sa nekim većim i manjim zakonskim okvirima”, rekla je.

Dodaje da u Srbiji još uvek nema najradikalnijih mera, ali da situacije jeste nepovoljna i nestabilna.

“Odlučili smo u ovom momentu da se smanji broj osoba koje mogu da se okupljaju u otvorenim i zatvorenim rostorima, Znate da je to bilo 30, sada je smanjeno na 5”, poručila je ministarka.

Đaci u osnovnim i srednjim školama imaće mini-odmor u trajanju od tri dana, počev od 11. novembra.15:27

Od početka školske godine 708 đaka zaraženo

U Ustanovama socijalne zaštite na današnji dan infekcija je prijavljena kod 197 korisnika i 118 zapslenih.

Od početka školske godine ukupno je virus potvrđen kod 708 đaka. Darija Kisić Tepavčević je rekla da se uglavnom radi o zaražavanjeu van školske sredine, ali da je u pojedinačnim slučajevima došlo do prenošenja unutar škole.

U ovom momentu oko 200 đaka pohađa onlajn nastavu.15:18

Svaki dan sve više onih koji zahtevaju hospitalizaciju

Svakim danom je sve veći broj osoba koje zahtevaju hospitalizaciju u odnosu na one koji su završili bolničko lečenje, rekla je ministarka rada, zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja i ččlanica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare.

U poslednja 24 sata je hospitalizovano 317 pacijenata, a otpušteno 147. Trenutno je hospitalizovano ukupno 2.307 pacijenata, a na respiratoru se nalazi njih 74.

Ministarka je istakla da je u Beogradu najviše onih kod kojih je potvrđena infekcija. Zatim slede Novi Sad, Kraljevi, Niš, Vranje, Zrenjanin, Pančevo, Sremska Mitrovica…

Ministarka je upozorila da postoji veliki broj potencijalnih rezervoara virusa. Ističe da u Beogradu poslednjih dana svakog dana ima više od 1.000 obolelih.  

Izvor: RTS

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još