Hoti: Vlada se neće uplitati u rad Specijalnog suda

Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti izjavio je da vlada neće da interveniše i komentariše odluke pravosuđa, uključujući i Specijalni sud za zločine pripadnika bivše OVK, čije je formalno sedište u Prištini.

Avdulah Hoti je na sednici vlade u Prištini poručio da se mora poštovati princip podele vlasti. “Ne mešamo se i ne komentarišemo odluke pravosuđa. U vladi nema mesta za drugačije ponašanje. Imamo jasnu pravnu osnovu kako da se ponašamo u ovoj situaciji da bismo pomogli ljudima kojih se tiče ova situacija”, rekao je Hoti.

Hoti je time izrazio neslaganje sa ministrima iz kolicione Alijanse za budućnost Kosova, koji su zahtevali prekid dijaloga sa Beogradom, vladino izvinjenje za hapšenje vođa bivše OVK, te transparentije aktivnosti Specijalnog suda u Hagu.

Ministar Alijanse za ekonomiju i zaštitu životne sredine, Bljerim Kući, kritikovao je, kako je rekao, nedostojno postupanje istražioca Euleksa povodom pretresa kuće Jakupa Krasnićija pre dva dana i zahtevao je da se takvi slučajevi ne ponavljaju.

“Predlažem da se vlada izvini Jakupu Krasnićiju i njegovoj porodici zbog ovog tretmana i predlažem da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane imaju aktivniju ulogu kako se takvi slučajevi ne bi dogodili”, rekao je Kući.

Zahtev za prekidom dijaloga sa Beogradom

Ministar pravde Seljim Seljimi, takođe iz Alijanse za budućnost Kosova, zatražio je prekid dijaloga sa Beogradom, nakon potvrđivanja optužnica protiv Tačija, Krasnićija, Veseljija i Seljimija.

Rekao je da je ono što se dešava u Specijalnom sudu “ozbiljan udarac za državnost Kosova, tako da ne treba da stoje skrštenih ruku”.

“Potvrda optužnica od strane Specijalizovanih veća za bivšeg predsednika i dvojicu bivših predsednika Skupštine i šefa najveće parlamentarne grupe udarac je za ceo narod, a posebno za kosovske institucije. Ove optužnice, koje su imale više nego pravni efekat, proizvode političke efekte prema našem međunarodnom položaju, pred kojim ne smemo da stojimo skrštenih ruku. Kao ministar pravde, ali i kao građanin, koga je ABK delegirao za dijalog, smatram da bi vlada trebalo da odmah prekine dijalog do drugog trenutka “, rekao je Seljimi.

Zahteva od vlade da uspostavi pravdu, ali i da Specijalni sud razjasni svoj stav ako je sud na Kosovu.

“Potrebna nam je veća transparentnost od Specijalizovanih veća za ceo proces kroz koji prolaze bivši vojnici OVK. Svi smo za pravdu i niko joj ne može pobeći”, dodao je Seljimi.

Ministar unutrašnjih poslova iz Demokratskoh saveza Agim Veljiju informisao je premijera i ministre da je vlada spremna za sve moguće incidente nakon hapšenja koje izvodi Specijalni sud.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još