• Početna>
  • Vesti>

Džez i bluz festival “North sity” obeležio punoletstvo nagradom “Godum”

Na velikoj sceni “Mira Trailović” u Ateljeu 212 nedavno su dodeljene nagrade i povelje “GODUM 2020” u organizaciji Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike u Srbiji.

Ovogodišnji dobitnici povelja za razvoj džeza, rok i zabavne muzike Srbije su džez i bluz festival “North city” – Kosovska Mitrovica, Dragan Marković Mare, Vladan Marić, Ivan Makragić, “SOKOJ”, Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora “PI” i “Multimedia music”.

Ispred džez i bluz festivala “North city” – Kosovska Mitrovica, povelju je primio jedan od osnivača festivala i muzički urednik Radio Kosovske Mitrovice Nenad Ilić.

Nagradu za najbolju rok grupu dobila je “Riblja Čorba”, a nagrada za najbolju pop grupu pripala je grupi “S.A.R.S”.

Za najbolji ovogodišnji džez sastav proglašen je “Kvartet Dragana Ćalina”, a za najbolje mlade snage nagrađena je grupa “Buč Kesidi”.

Nagradu Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike za životno delo, dobio je proslavljeni gitarista i frontmen grupe “Smak” Radomir Mihailović Točak.

Na manifestaciji su dodeljene i nagrade za najemitovanija dela. U sferi džeza, nagradu je dobila pesma “Perdao” koju izvodi “Vasil Hadžimanov bend” sa Senkom i Biserom Veletanlić.

Iz oblasti pop i rok muzike, nagrađene su pesme “Milimetar” Željka Joksimovića i “Lutka” grupe “S.A.R.S”.

Nenad Ilić, koji je kao jedan od osnivača Džey festivala primio priznanje ne krije zadovoljstvo što je još jednom imao priliku da primi prestižno priznanje i nađe se u elitnom društvu muzičara.I sam kaže da dđež festival tu i pripada i zahvaljuje ljudima iz udruženja umetnika koji se staraju da godišnja nagrada ode na pravo mesto.

“Festival slavi punoletstvo iako ove godine festival nije održan zbog epidemije Kovid 19.U martu se odlučuje o dobitnicima,naš festival je bio spreman ,to što nije održan nije greška organizatora i to nije umanjilo zasluge koje smo dobili na osnovu praćenja našeg dugogodišnjeg rada”,kaže Ilić .

Kroz razgovor o nagradi dotakli smo se i samog festivala na čiju organizaciju nemamo ni jednu zamerku od početrka održavanja, a na pitanje šta je najveća vrednost ove muzičke manifestacije Nenad Ilić kaže:

“Naši gosti muzičari ne samo da su poznata imena već dolaze iz celog sveta i sa svih kontinenata, a mi se u organizaciji trudimo da učesnici budu uvek novi i retko kada se ponavljaju pa je publici svaki festival poseban”

Podsetimo, prošle godine, priznanje “Godum” dobili su muzičar Petar Rakić, za doprinos džezu, zabavnoj i rok muzici i Nenad Ilić, muzički urednik Radio Kosovske Mitrovice za emisiju “Radio sećanja” u kojoj se neguje evergrin muzika.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još