Tači podneo ostavku na mesto predsednika Kosova, odlazi u Hag

Kosovski predsednik Hašim Tači saopštio je danas da su Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Tači je istovremeno, kako je ranije i najavio, podneo ostavku na mesto predsednika.

„Pre nekoliko trenutaka nadležni ljudi su me zvanično obavestili da je pretpretresni sudija u Specijalizovanim većima potvrdio optužnicu protiv mene“, rekao je Tači na konferenciji za novinare u Prištini. Kako je rekao, u Hag će otići dobrovoljno.

Ranije jutros 5. novembra, isto je potvrdio i Kadri Veselji, lider Demokratske partije Kosova i bivši predsedavajući kosovske skupštine.

Veselji je putem saopštenja za medije potvrdio i da putuje u Hag 5. novembra uz napomenu da će putovati sam.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je 24. juna da je 24. aprila Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija (Kadri Veseli), kao i “drugih” lica čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.

Uz navode da je reč o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: AFP

Comments