• Početna>
  • Vesti>

Radio Slobodna Evropa: Kako su Trepča Jug i Telekom Kosova završili sa blokiranim računima?

Dvema kompanijama, Telekomu i Trepči Jug, ove nedelje blokirani su bankovni računi, zbog dugova nagomilanih tokom godina, a kako su istakli iz kosovske vlade, glavni krivac za takvo stanje jesu loši ugovori koje su ove kompanije dovele do finansijskog kraha, piše Radio Slobodna Evropa.

Kosovski Telekom duguje kompaniji Z-Mobile više od 25 miliona evra zbog neispunjavanja ugovora, dok Trepča Jug ima dug od oko pet miliona evra prema Distribuciji električne energije (KEDS) i drugim operaterima.

Vlada Kosova,ulaže napore da pronađe rešenje za prevazilaženje ove situacije, ali za sada nema bilo koji konkretan plan.

Vlada  smatra da je  rudarski kombinat nasledio nepovoljne ugovore, koji nanose finansijsku štetu.

Da bi se izvukao iz ove situacije, izvršni direktor Trepče Jug Hisen Vrajoli kaže da Ministarstvo ekonomije i zaštite životne sredine sarađuje sa odborom i upravom firme, kako bi pripremilo poslovni panel za prevazilaženje situacije.

Trepča Jug sa negativnim poslovanjem

2018. godina, kada je Vladu Kosova vodio Ramuš Haradinaj, proglašena je godinom metalurškog kompleksa  što je značilo ponovnu funkcionalizaciju preduzeća.

Ali, ovo preduzeće, koje se smatralo jednim od najvećih preduzeća ne samo na Kosovu, već i u bivšoj Jugoslaviji , nikada od rata nije uspelo da se stavi u funkciju ekonomskog razvoja.

Trenutno se bavi ekstrakcijom i preradom minerala, uglavnom olova i cinka, i jedini je proizvođač te vrste na Kosovu.

Međutim, proizvodnja je vrlo niska, samo oko 150 hiljada tona rude godišnje, dok je u periodu pre 1999. rudnik proizvodio oko 600 hiljada tona rude godišnje.

Tokom ove godine, kaže Vrajoli, došlo je do povećanja proizvodnje za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali je pad cena na berzama i međunarodnim tržištima ostavio ovu kompaniju negativnog poslovanja.

Zaposleno je 1.400 radnika, koji nakon blokade računa mogu ostati bez svojih zarada.

Vrajoli očekuje da će bankovni račun biti odblokiran tokom sledeće nedelje, u međuvremenu, a da bi se izvukao iz ove krize u koju je preduzeće ušlo, kaže da je porebno pet miliona evra pomoći od vlade.

Postoji rizik da će sve telefonske usluge biti prekinute

Slično tome, i zaposleni, više od 2.500 u Telekomu rizikuju da ostanu bez plata.

U nedostatku sredstava, osim plata, Ljamih Baljaj, predsednik Sindikalne federacije Telekoma Kosova, kaže da postoji rizik od prekida svih usluga mobilne i fiksne telefonije.

Da se ​​to ne bi dogodilo, Vlada Kosova bi, kaže BalJaj, jedina koja bi Telekom trebalo da izvuče iz ove situacije u kojoj se našao.

Blokiranje računa Telekoma od strane privatnog izvršitelja trebalo bi da se obavi drugi put u roku od tri meseca. U julu, nakon sastanaka predstavnika Ministarstva ekonomije i zaštite životne sredine i Z-Mobilea, računi su deblokirani.

Vlada Kosova, kako kaže Baljaj, još uvek održava sastanke kako bi pronašla rešenje.

Inače, Telekom je dao snažan doprinos kosovskom budžetu. Svake godine ova kompanija je u javnu kasu donosila milione evra.

Od 2008. do 2015. godine, ova kompanija je Vladi Kosova isplatila više od 250 miliona evra dividendi. Dividenda se, prema zakonu, dele ako odgovarajuće preduzeće zabeleži dobre finansijske rezultate.

Telekom Kosova je javno preduzeće, transformisano u akcionarsko društvo, u kojem posluju fiksna telefonija i mobilna kompanija Valja.

Operater Valja ima više od 1,2 miliona korisnika širom Kosova.

Ugovor koji je doveo do krize Telekoma

Ugovor iz 2009. godine sa „Dardafon.net LLC“ smatran je štetnim ugovorom, koji je, između ostalog, navodno doveo Telekom u finansijsku krizu. Ova kompanija je poznata pod brendom Z-Mobile.

Ovaj ugovor omogućio je kompaniji Z-Mobile da bude virtuelni mobilni operater mobilnog operatora Valja, koji posluje u okviru Telekoma Kosova.

Ugovor se kontinuirano smatra štetnim, ali kao takav trajao je do jula 2019. godine, kada je odbor Telekoma Kosova doneo odluku da ga raskine.

Uprkos dobiti koju je Z-Mobile imao od ovog ugovora, kompanija je tvrdila da Telekom nije u potpunosti ispunio ugovor.

Telekom je dužan da plati kaznu od  25 miliona evra za štetu pričinjenu kompaniji Z-Mobile.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, Kosovo Online

Foto: Gazeta Eksspres

Comments

Pročitaj još