Mustafa: Briselski dijalog gubi smisao

Lideri Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa kaže da briselski dijalog gubi smisao i da je ponašanjem Evropske unije postalo “instrument Srbije da kupuje vreme kako bi zaboravila zločine”.

Mustafa je naveo da Brisel ne ceni konstruktivnost Kosova i da EU pokušava da otvori teme o kojima se razgovaralo u bečkom procesu pre proglašenja nezavisnosti.

“Ponašanjem Srbije, s jedne, i EU, s druge strane, dijalog gubi smisao. Kako vreme prolazi, on sve više postaje instrument Srbije da kupuje vreme za zaborav svojih zločina. Kosovo je pohvalilo govor albanskog poslanika u Skupštini Srbije. Rekao je istinu! Ali čuli smo i zakletvu svakog srpskog ministra, osim Srba, u „srpskoj demokratiji“ nema nikoga ko će „biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije u okviru Republike Srbije“”, naveo je Mustafa.

Dodao je da je Kosovo bilo konstruktivno prema dijalogu i posvećenosti EU i SAD ovom procesu.

“Premijer Hoti takođe pokazuje vrlo konstruktivnu posvećenost. Ali ova naša posvećenost imam utisak da EU to ne ceni. Oni imaju tendenciju da se otvore
neke teme koje su iste onim o kojima se raspravljalo u Bečkom procesu. U međuvremenu, Kosovo je proglasilo nezavisnost zatvarajući te teme u „Ahtisarijevom paketu“”

Mustafa je kazao da protivljenje pojedinih zemalja EU liberalizaciji viznog režima za Kosovo više govori o “njihovom predrasuđenom odnosu nego o principima”.

“Mi volimo da verujemo da takve zemlje žele najbolje za Kosovo. Ali ova ideja se ne odražava kroz politike izolacije građana neke zemlje. Politike izolacije nisu u skladu sa evropskom demokratijom i kulturom. U međuvremenu, ne odustajemo od toga da budemo Evropljani, sa teritorijom, obrazovanjem, kulturom i ekonomijom. Ni vize ni Srbija nas ne zaustavljaju na ovom putu”, naveo je Mustafa.

Izvor: RTK, RTK2

Foto: RTK

Comments

Pročitaj još