• Početna>
  • Vesti>

Skoro 140.000 za izbore u S.Mitrovici i 860.000 za dodatak za plate vatrogascima; Usvojen i nacrt budžeta za 2021.

Kosovska vlada usvojila je danas niz odluka u vezi sa budžetom. Pored alokacije sredstava za organizaciju izbora u Severnoj Mitrovici i finansiranja dodataka na platu vatrogascima, usvojen je i predlog budžeta za 2021. koji je prema ranijim najavama umanjen za 200 miliona u odnosu na budžet 2020.

Na 38. po redu, sednici odobren je Nacrt zakona o budžetu za narednu godinu koji će danas biti prosleđen kosovskoj skupštini na razmatranje i usvajanje.

Budžetom za 2021. godinu planirani su prihodi od 1,8 milijardi evra, što je za 97,4 miliona evra više u odnosu na prošlu godinu. S druge strane, predviđeno je da će budžetski izdaci za 2021. godinu iznositi 2,4 milijarde evra, ili 207,6 miliona evra manje nego prethodne godine.

Kako su ranije u toku dana preneli mediji, kosovska ministarka finansija Hikmete Bajrami rekla je kolegama ministrima da njihovi zahtevi nisu u potpunosti obuhvaćeni predlogom budžeta, ali ih pozvala da imaju razumevanja za otežanu situaciju nastalu zbog pandemije covid-19.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog premijera, situacija sa kovidom uslovila je deficit u iznosu od 4,2 procenta BDP, koji će biti pokriven izdavanjem hartija od vrednosti kosovskog Trezora.

Kosovska vlada odobrila je danas i prenos sredstava u iznosu od 860.190 evra koji će se koristiti za isplatu dodataka na platu za vatrogasce.

Uz ova sredstva, odobren je i zahtev CIK-a za alokaciju 138.940 evra za održavanje vanrednih izbora za gradonačelnika u Severnoj Mitrovici.

Na današnjem sastanku vlade odobren je Nacrt zakona o ratifikaciji finansijskog sporazuma za IPA 2020 između Kosova i EU kojim će Kosovo će dobiti 90 miliona i 200 hiljada evra u vidu podrške razvojnim projektima.

Pored ovih odluka, usvojeni su i Nacrt zakona o merama za smanjenje troškova postavljanja brzih komunikacionih mreža, izmenjen je i zakonodavni program za 2020. godinu, osnovana je ad hoc Komisija za razmatranje žalbi u procesu regrutovanja četiri člana Odbora Nezavisne komisije za rudnike i minerale, ali i odobren je devetomesečni Izveštaj o budžetu.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još