Nagli skok broja zaraženih koronom, bolnice se brzo pune

Od početka pandemije u Srbiji je od kovida 19 obolelo 43.592 osoba, dok je preminulo 809.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za RTS da možemo očekivati da će i dalje dolaziti do povećanja broja obolelih, ali i umrlih.

“Mi se nalazimo u situaciji da ćemo morati dobro da promišljamo svaki dan i ceo tim koji se ovim bavi i medicinski i ekonomski moraju da brinu da uspostave taj balans koji je neophodan između ekonomije i zdravlja, jer bez ekonomije nema ni očuvanja zdravlja”, rekao je Tiodorović.

Ukazao je da će se u narednih mesec dana intenzivno razmišljati koje mere primeniti.

“Ne očekujem neke posebno rigorozne mere, jer ne mislim da nam je nikakvo zatvaranje neophodno u pravom smislu te reči”, rekao je Tiodorović.

Naglasio je da može biti selektivnog zatvaranja u onim sredinama gde se nisu poštovale mere i gde bude skoka rasta obolelih.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je obolelo još 1.384 osoba, od 9.457 testiranih uzoraka, a šest osoba je preminulo.

Nakon Brograda po broju zaraženih slede Novi Sad, Kragujevac, Šabac, Požarevac.

U kovid ambulantama domova zdravlja u Beogradu za 24 sata bilo je 2.569 pregleda. Povećava se broj prvih pregleda. 

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 61 korisnika i 55 zaposlenih. 

U Srbiji je došlo do naglog porasta broja zaraženih u ovoj i prethodnoj nedelji, kaže direktorka Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović i dodaje da se bolnički kapaciteti pune veoma brzo. 

“Apelujemo na sve građane da se pridržavaju mera, da nose masku, održavaju distancu. Virus se lako prenosi sa osobe na osobu, veoma je podmukao, ne pokazuje da je prisutan u organizmu”, navela je Jovanovićeva.

Iako je epidemijska situacija zabrinjavajuća, stručnjaci kažu da potpuno zatvaranje nije opcija.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za B92 da za sada opcija policijskog časa nije na dnevnom redu.

Izvor RTS

Comments