• Početna>
  • Vesti>

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške u Skupštini

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan ni na današnjoj sednici Skupštine Kosova, zbog nedostatka kvoruma, izveštava Zeri.

Predsednica skupštine Vjosa Osmani potvrdila je da je samo 31 poslanik bio prisutan u sali prilikom glasanja i da nije bilo kvoruma za donošenje odluke.

Nacrt zakona, kojim se najpre definišu “vrednosti OVK”, među kojima i ta, da je “oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK, bila u cilju oslobođenja Kosova”, a potom i predviđa obaveza javnih službenika i svih ostalih da te vrednosti poštuju pod pretnjom zakonskih sankcija, naišao je na brojne kritike.

Ambasadori SAD, Nemačke, Švajcarske, Kancelarija EU i OEBS, poručili su da se takvim zakonom kriminalizuje sloboda govora i krše prava građana, dok je iz zvaničnog Beograda stigla poruka da se kroz zakon vide namere Prištine uperene protiv Srba.

Od tada se nacrt više puta našao pred kosovskim poslanicima, ali nijednom nije bio obezbeđen kvorum za glasanje.

Postupak u vezi sa usvajanjem Zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK pokrenut je još 2018. godine od strane tadašnjeg predsednika parlamenta Kadrija Veseljija,a Skupštini je prosleđen u oktobru 2018. godine.

Izvor: Kosovo online / Zeri

Comments

Pročitaj još