Preminulo pet pacijenata, zaraženo još 1.328 – najviše do sada

Prema najnovijem preseku, koronavirusom u Srbiji je zaraženo još 1.328 osoba. Preminulo je pet pacijenata. Ovo je najveći broj novozaraženih od početka epidemije.

Najveći broj novozaraženih je u Beogradu – 642, slede Novi Sad 68, Kragujevac 54, Šabac 39, Požarevac 30, Niš 26, Valjevo 24, Kraljevo 21, u ostalim mestima manje od 20 novozaraženih. 

Hospitalizovano je još 210 pacijenata, na respiratorima ukupno 39.

Preminulo je još pet pacijenata.

Predsednik Aleksandar Vučić je, povodom pogoršanja epidemijske situacije, imao sastanak sa direktorima kovid bolnica. Nakon toga se obratio medijima i poručio da brojevi u Srbiji jesu zabrinjavajući, ali da je situacija pod kontrolom.

Rekao je da na današnjem sastanku nije razgovarano o novim merama, jer će o njima govoriti Krizni štab, ali da će oštro sankcionisati one koji ne poštuju postojeće protivpandemijske mere.  

Više od polovine zaraženih je iz Beograda, a epidemiolog Predrag Kon ukazuje da je u glavnom gradu došlo do eksponencijalnog rasta. 

“Ne možemo da očekujemo ni zaravnjenje ni usporavanje. Ovo se ubrzava i tek dobija svoj pravi zamah i snagu u Beogradu. Polako se pojavljuju i drugi gradovi i širi se po celoj Srbiji”, naglašava epidemiolog. 

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković napominje da zauzdavanje epidemije zavisi isključivo od građana, ukazujući da svaki zaraženi može da prenese infekciju na dve do tri osobe. 

Izvor: RTS

Comments