• Početna>
  • Vesti>

Delegacije Beograda i Prištine sutra u Briselu o potraživanjima i imovini

Delegacija Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem učestvuje sutra u Briselu na novoj rundi tehničkih razgovora sa Prištinom.

Razgovori počinju u 10 časova odvojenim susretima delegacija sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom nakon čega bi trebalo da uslede trilateralne sesije.

Tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine nastavljaju se tačno posle mesec dana pauze nakon što je prethodni sastanak na nivou eksperata planiran za 28. septembar otkazan zbog mera karantina u Evropskoj službi za spoljne poslove u Briselu.

EU posrednici u dijalogu navode da će agenda sutrašnjeg sastanka ostati ista kao što je bila planirana za septembar kada je dogovoreno da se razgovara o dve od tri započete teme međusobnim finasijskim potraživanjim i imovini.

Dijalog Beograda i Prištine u septembru je došao u blokadu zbog odbijanja kosovske strane da razgovara o unapred dogovorenoj temi nevećinskih zajednica odnosno formiranja Zajednice srpskih opština.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je krajem septembra konstatovao da ”jedna strana nije spremna” da razgovara o ZSO.

Istovremeno iz Beograda je poručeno da je ”neophodno i od ključnog značaja za budućnost dijaloga” da Pristina dokaže spremnost da radi na primeni ZSO, a da će srpska strana na svakom sastanku insistirati na toj temi.

U pokušaju da odblokira pitanje formiranja ZSO, Miroslav Lajčak je tokom oktobra posetio Beograd i Prištinu. Tom prilikom obe strane su potvrdile svoju predanost nastavku dijaloga.

Miroslav Lajačak je konstatovao da pitanje ZSO mora biti deo konačnog sveobuhvatnog pravooobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

EU, kao glavni posrednik u dijalog Beograda i Prištine, očekuje da bi do finalnog dogovora dve starne moglo da dođe u narednim mesecima ukoliko se konstruktivno i u dobroj veri pristupi nastavku procesa pregovora.

Izvor i foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još