• Početna>
  • Vesti>

Zais: Eksperti DEO rade na studiji izvodljivosti za Gazivode

U toku je izrada studije izvodljivosti o upravljanju jezerom Gazivode, rekao je za Tanjug zamenik pomoćnika američkog ministra za energetiku Metju Zais, koji je predvodio delegacije Ministarstva energetike (DOE) SAD koja je nedavno boravila u Prištini i Beogradu.

 „Naš tehnički tim i politički eksperti započeli su bitan dijalog sa relevatnim ministarstvima, snabdevačima energetima, upravljačima vodnih resursa i poslovnom zajednicom. Očekujemo nastavak tih razgovora narednih nedelja”, rekao je Zais.
Zais je podsetio da je delegacija DOE posetila Prištinu i Beograd samo mesec dana nakon poslednje posete izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Ričarda Grenela, što je po njegovim rečima znak da SAD žele da pomognu dvema stranama u realizaciji Vašingtonskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa.
On je preneo da je delegacija DOE imala veoma konstruktivne razgovore u Prištini i Beogradu, navodeći posebno i posetu jezera Gazivode
Naglašava da je delegacija bila fokusirana na pronalaženju rešenja za efikasno upravljanje vodnim rezervama, kao i rešenje za širu energetsku diverzifikaciju.
„Naš tehnički tim trenutno radi na analizi prikupljenih podataka kako bi izradili studiju izvodljivosti za upravljenje resursima jezera i fokusirani smo na rešenjima za energetsku diverzifikaciju kako za Prištinu, tako i Beograd”, naglasio je Zais.
Na pitanje da li vidi spremnost na implementaciju Vašingtonskog sporazuma, on je ukazao da je delegacija srdačno dočekana od strane domaćina u Prištini i Beogradu.
Takođe, na pitanje da li je delegacija imala predloge o specifičnim projektima, kazao je da DEO ostaje fokusiran diverzifikaciji energetskih izvora, ruta i snabdevača, kao i potrebnu energetsku tranziciju.
„Naš fokus je na pomoći Prištini i Beogradu na upravljanju njihovim energetskim resursima na što je moguće efikasni i isplativ način u korist građana“, rekao je Zais.
On je naveo da je delegacija aktuelno fokusirana na ispunjavanje opredeljenosti predsednika Trampa u izradi studije izvodljivosti o efikasnom korišćenju jezera Gazivode.
„Takođe smo fokusirani i na pružanju energetskih rešenje za region od kojeg bi korist imali građani, kao i na utvrđivanju različitih snabdevača i ruta, te interkonekciji Balkana“, zaključio je on.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još