• Početna>
  • Vesti>

Petković sa Simonom Geizbuhlerom o dijalogu Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa pomoćnikom državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Simonom Geizbuhlerom, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Petković je sagovornika upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši da će naša strana insistirati na sprovođenju svih do sada postignutih sporazuma, posebno na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, sa čime se kasni čitavih sedam i po godina.

Bez formiranja Zajednice srpskih opština, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, nema mogućnosti za značajniji napredak u daljem toku dijaloga, konstatovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Sagovornici su, takođe, upoznati sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji, posebno sa teškoćama i izazovama sa kojima se suočava srpski narod, koji je, prema Petkovićevim rečima, izložen permanentnom uskraćivanju ljudskih i građanskih prava i napadima na ljude i imovinu, navodi se u saopštenju.

Petković je naglasio da je, i pored svega, Beograd dosledno opredeljen za dijalog, kao jedino moguće sredstvo mirnog rešavanja nesuglasica i stvaranje preduslova za ekonomski rast i trajnu bezbednosnu stabilizaciju na zapadnom Balkanu.

Sastanku je prisustvovao i novoimenovani opunomoćeni ambasador Švajcarske Konfederacije u Republici Srbiji Urs Šmid.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još