• Početna>
  • Vesti>

Rikalo: Rok za prijavu kandidata za izbore u Severnoj Mitrovici i Podujevu ističe u petak

U petak ističe rok za predaju kandidatura za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo, na vanrednim izborima, nakon što su njihovi čelnici, Goran Rakić i Agim Veljiu, prešli na funkcije u vladi u Prištini, a predizborna kampanja počinje 12. novembra, rečeno je Tanjugu u Centralnoj izbornoj komisiji.

Prema rečima člana CIK Nenada Rikala sutra bi trebalo da budu formirane opštinske izborne komisije.

“Izbori su zakazani za 29 novembar. Još nije određen tačan broj birača, birački spisak biće usvojen dve nedelje pre dana održavanja izbora”, rekao je član CIK Nenad Rikalo.

Rikalo navodi da se kampanja završava 27. novembra.

Među važnim datumima za održavanje izbora u Severnoj Mitrovici su, kako kaže 2. novembar kada je rok za potvrđivanje kandidata za predsednika opštine, i 4. novembar kao poslednji datum za odustajanje od učestvovanje na izborima.

Akreditacija posmatrača traje od 27. oktobra do 21 novembra, dok će birački spiskovi biti usvojeni 12 novembra, rekao je Rikalo.

Kosovski predsednik Hašim Tači raspisao je 20. oktobra vanredne izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.

Severna Mitrovica ostala je bez predsednika nakon što je Goran Rakić iz Srpske liste postao zamenik premijera Kosova i ministar administracije lokalne samouprave u Vladi Abdulaha Hotija.

Vršilac dužnosti predsednika opštine od sredine juna je Aleksandar Spirić.

Iz istog razloga i Podujevo ide na izbore, jer je Agim Veljiu iz redova Demokratskog saveza Kosova podneo ostavku na to mesto u februaru kako bi preuzeo dužnost ministra unutrašnjih poslova.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments

Pročitaj još