Petković: Pokrajine ne mogu biti članice UN, to je realnost sa kojom treba da se suoči i Hašim Tači

Republika Srbija je punopravna članica Ujedinjenih nacija, uključujući Kosovo i Metohiju kao njenu autonomnu pokrajinu, i nikako drugačije, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković kaže da autonomne pokrajine ne mogu biti članice UN, i to je realnost sa kojom treba da se suoči i Hašim Tači i svi ostali u Prištini koji misle da je moguće državnost dobiti na poklon.

“I ovom prilikom podsećam da veći deo čovečanstva ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne pokrajine, i želje Hašima Tačija u toj stvari ne igraju nikakvu ulogu.

Uostalom, Priština je doslednim ignorisanjem UNMIK-a i njegove uloge u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji na delu pokazala da prezire međunarodni poredak utemeljen na sistemu Ujedinjenih nacija, tako da Tačijeve želje, osim što su u sferi fantastike, jesu takođe licemerne i neiskrene.

A ako je baš naprasno počeo da ceni UN, neka se zamisli nad izveštajem generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u kojem se govori o opstrukciji specijalnog suda za ratne zločine UČK od strane Tačija.

Srbija je spremna da političkim predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije, kad god odlutaju predaleko u svojim maštanjima, pomogne u suočavanju sa realnošću, kao što je to činila i do sada.

Za Srbiju je Dan UN, koji se obeležava u znak sećanja na donošenje Povelje svetske organizacije, svečani dan, jer to je mesto gde naša zemlja čvrsto, na temeljima međunarodnog prava, brani svoje državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohij”, navodi se u saopštenu za javnost direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Izvor: RKM/Saopštenje

Comments