Imenovan srpski član Fonda za razvoj severa Kosova

Kancelarija EU na Kosovu saopštila je da je imenovan srpski član Fonda za razvoj za sever Kosova čime je ponovo funkcionalizovan odbor ovog fonda čiji je rad utihnuo nakon uvođenja taksi i ostavki gradonačelnika na Severu Kosova 2018. godine.

Novi član ovog Fonda, kao predstavnik srpske zajednice je Vanja Kovačević, a kako je i ranije dogovoreno, ispred albanske zajednice član odbora Fonda za razvoj severa Kosova je kosovski ministar finansija, u ovom slučaju Hikmete (Hykmete) Bajrami.

„Radujem se našem zajedničkom radu i konkretnim odlukama u korist ljudi iz tog regiona“, poručio je ambasador EU na Kosovu, Tomaš Sunjog, u objavi na Tviteru.

Poslednji od srpskih predstavnika u fondu bio je Ljubiomir Marić koji je sada poslanik SNS u narodnoj skupštini Republike Srbije.

Fond za razvoj Severa Kosova osnovan je kao rezultat Briselskog sporazuma o carinama iz 2013. godine, u njega se sliva novac od taksi sa graničnih prelaza 1 i 31 (Jarinje i Brnjak na severu Kosova) i namenjen je za razvoj četiri opštine na severu Kosova: Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

O dodeli sredstava odlučuje Upravni odbor koji čine, predsedavajući odbora – Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu, Ministar finansija Kosova i predstavnik srpske zajednice.

Sredstva su dodeljivana u više navrata, septembra i decembra 2015. i februara i jula 2016., ali u jednom ciklusu i 2017. godine.

Do kraja 2018. vrednost ovog Fonda dostigla je preko 15,5 miliona evra. Od toga je 11 miliona evra potrošeno na 30 različitih projekata, od kojih su neki u fazi implementacije, navodi se na zvaničnoj veb stranici Evropske unije na Kosovu.

Kako se navodi u godišnjem izveštaju Glavnog revizora, Upravni odbor za upravljanje razvojnim Fondom nije bio u mogućnosti da sprovede sve preporuke u vezi sa nadgledanjem projekata, a zbog ostavki gradonačelnika na Severu Kosova krajem 2018. godine, što je praćeno procesom lokalnih izbora i prevremenim parlamentarnim izborima.

Izvor: Kossev

Foto: Tomaš Sunjog

Comments

Pročitaj još