Fon Kramon protiv promene kosovskog ustava; Petković: Fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon ne podržava stav specijalnog izaslanika EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o promeni ustava na Kosovu.

Fon Kramon je na Tviteru poručila da smatra da takav stav Kosovu neće doneti dobro.

“Mislim da nas razgovor o promeni ustava na Kosovu ne vodi nikuda”, poručila je Kramon.

Petković: Violu fon Kramon niko nije ovlastio da se meša

Violu fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog Beograda i Prištine i iznosi stavove o tome da li je potrebno da neko menja ustav ili ne, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković..

Neverovatno je da Evropski parlament toleriše da njen izvestilac za Kosovo i Metohiju otvoreno nastupa kao lobista najekstremnijih albanskih političkih predstavnika.

U saopštenju za javnost, Petković itiče da bi ona, kao izvestilac Evropskog parlamenta, trebalo da tu instituciju izveštava o raznim političkim i društvenim devijacijama, o napadima na ljudska prava nealbanskog stanovništva, kriminalu, korupciji, glorifikovanju ratnih zločinaca i raznim drugim “neevropskim” pojavama na Kosovu i Metohiji, a ne da otežava sprovođenje sporazuma postignutih upravo uz posredovanje EU.

“Priština je dužna da poštuje sporazume potpisane u Briselu, i da svoje pravne akte uskladi sa dogovorima o Zajednici srpskih opština, kako bi ona imala sve definisane nadležnosti. Ako gospođa Fon Kramon misli da je nepoštovanje dogovora evropsko i demokratsko ponašanje, onda to mnogo govori o njoj, ali i instituciji kojoj pripada, a koja joj dozvoljava da honorarno lobira za albanske separatiste u Prištini” stoji u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Kosovo Online

Foto: Privatna arhiva

Comments