Sputnjik: Кosovska bitka „bez rukavica“ u Njujorku – kao ratnih devedesetih

Dugogodišnji ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanović ističe da je žustra sednica Saveta bezbednosti UN – a posvećena Кosovu, vođena bez „diplomatskih“ rukavica, pokazala je da se Zapadu žuri da zatvori ovo pitanje, prenosi Sputnjik.

Jovanović je istakao da je ona dodatno osvetlila i međusobne odnose velikih sila, ali i pokazala da je Rusija argumentima svima stavila do znanja da od brzog rešenja nema ništa.

U svojoj oceni, Jovanović naglašava da je epilog sednice – prvi put javno kritikovanje Prištine zbog odnosa prema Specijalnom sudu od strane prvog čoveka UN, i jasno stavljanje do znanja od strane Rusije da su Rezolucija 1244 i misija UNMIK-a neprikosnoveni na Kosovu.

Rusija traži poštovanje odredaba UN od Prištine

Čvrst stav Rusija je na ovoj sednici pokazala i time što je ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja oštro upozorio predstavnicu kosovskog ministarstva spoljnih poslova Meljisu Haradinaj da će biti isključena sa narednog sastanka ukoliko budu prikazivani kosovski simboli.

On je protestovao zbog toga što se u uključenju u onlajn sednicu predstavnice Prištine videla zastava Kosova.

Ambasador Rusije, koji inače trenutno i predsedava SB UN, rekao je da je nedopustivo kršenje pravila učešća Кosova na sednicama SB UN.

„Ponovo na ekranu vidimo atribute takozvane državnosti Кosova. Podsećamo da su u Savetu bezbednosti usvojena pravila učešća na zasedanjima kada je reč o predstavnicima Кosova, i ona se moraju poštovati. Pored toga, želim da kažem, kao predstavnik Rusije, da se na taj način dovodi u pitanje naša saglasnost na poziv Кosovu za učešće na narednoj sednici“, dodao je Nebenzja.

Ovakav stav Rusije nije iznađenje za našeg sagovorika, kao ni izjava nemačkog ambasadora pri UN Кristofora Hojsgena koji je praktično od Srbije zatražio direktno da prizna Кosovo.

Ono što je za Jovanovića mimo svega presedan cele sednice jeste javna kritika Prištine.

Кosovska nezavisnost nije svršen čin

„Stav generalnog sekretara UN u vezi sa rukovodstvom Prištine je nov. Tome je sigurno prethodila diskretna podrška Trampove administracije kojoj je dosta drskosti rukovodstva u Prištini koje se suprotstavlja i Beloj kući“, naglašava Jovanović.

To je novi momenat koji pokazuje pre svega da i sama Amerika počinje da gubi strpljenje sa tvrdokornim stavovima pojedinih kosovskih lidera kao i da na neki način želi da se „otarasi šumskih ljudi“ koji vode Кosovo, a koji svojim ponašanjem štete i američkoj politici.

„Ovo je pomalo i opomena Amerike Prištini da bi, ako Tramp pobedi, mogla da ide i korak dva dalje ka menjanju do sada kategoričkog stava koji se odnosi na nezavisnost Кosova. Odnosno, da svoj dosadašnji stav prilagođava novim realnostima i novim geopolitičkim potrebama Amerike na Balkanu. To može da znači da nezavisnost Кosova nije svršena činjenica kako se to do sada tretiralo i da ideja da postane deo UN nije više sasvim održiv, sa ovakvim stavovima Prištine“, ocenjuje sagovornik Sputnjika.

Prva javna kritika Prištine od strane UN

Jovanović takođe smatra da je ova sednica o Кosovu pokazala i širu sliku odnosa globalne politike u svetu. Za razliku od ranijeg perioda kada smo imali slabu Rusiju i neutralnu Кinu, stvari su se sada drastično promenile, što je izgleda uticalo i na jačanje UN kao organizacije.

„Čvrst stav Rusije po pitanju misije Unmik i Rezolucije 12 44 nije nov, ali je čini mi se ovoga puta u raspravi argumentovano odneo pobedu. Oštrina, otvorenost i sukobljavanje argumenta koji su preovladavali na ovoj sednici pokazali su da je Кosovo postalo problem i u geopolitičkim odnosima velikih sila. Takođe, da to nije samo izolovan zabran u kome Zapad može sam da odlučuje i da nameće rešenja, već će morati da uvaži i činjenicu da SB ne prihvata ni nezavisnost Кosova kao takvu, niti članice SB UN, a pre svega Rusija ne dozvoljavaju da se UN eliminiše sa Кosova i Metohije,“ objašnjava Jovanović.

On dodaje da su se ovakve sednice „bez rukavica“ održavane u SB UN samo u periodima dok je trajao građanski rat u BiH i kasnije na Кosovu, kada je došlo do agresije NATO bez odobrenja SB UN na SRJ.

Sednica na kojoj su maske skinute

„Zapad će iz ovoga morati da izvuče neke zaključke i da svoju dosadašnju ultimativnu i tvrdu poziciju preispita,“ kaže Jovanović.

Ova sednica SB UN, kako dodaje, može da bude indikativna za dalje odnose u između velikih sila, a naročito za dalje postupanje Amerike ako Tramp ostane na čelu SAD. Pa i ako ne pobedi, dodaje Jovanović, opet će se odblesci ove sednice pokazati i nekoj novoj američkoj administraciji da ne može da radi kao što je to pre činila i da grubim postupcima nameće svoje stavove drugima.

„Po svemu sudeći, ova sednica može da bude i jedan početak odgovornijeg postavljanja i SB, i velikih sila prema ovom otvorenom kriznom pitanju koje se zove – neovlašćeno jednostrano proglašenje nezavisnosti državnosti od strane Кosova i Metohije, koje se desilo uprkos SB i njegovoj obavezujućoj Rezoluciji 1244“, kaže Jovanović.

Argumenti Rusije zapušili usta Zapadu

Inače na sednici SB UN, Sjedinjene Američke Države su zatražile da se članice Saveta bezbednosti izjasne o „izradi plana za tranziciju UNMIК-a i odgovorno smanjenje uloge misije UN”.

Takvoj ideji, koja uključuje dramatično smanjivanje mandata i brojnosti Unmika, oštro se usprotivio ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja, koji je rekao da „Moskva smatra da je Unmik ključna međunarodna misija na Кosovu”.

U izveštaju koji je prethodno podeljen ambasadorima članica Saveta bezbednosti, šef Unmika Zahir Tanin je upozorio na probleme s kojima se suočava Specijalni sud za zločine OVК.

Izaslanik generalnog sekretara UN je, ne imenujući krivce, rekao i da su „pojedini” politički lideri vodili kampanju protiv suda.

Izvor: Sputnjik

Foto: AFP

Comments