Poslanici danas biraju skupštinsko rukovodstvo

Skupština Srbije u 10 sati nastavlja konstitutivnu sednicu izborom predsednika parlamenta i ostalih radnih tela.

Na čelo Skupštine dolazi Ivica Dačić, od kojeg će dužnost ministra spoljnih poslova danas preuzeti premijerka Ana Brnabić. Uz premijerske dužnosti, ona će taj resor voditi do izbora novog šefa diplomatije.

Poslanicima su na sednici 3. avgusta potvrđeni mandati, a izborom skupštinskog rukovodstva se zaokružuje proces formiranja parlamenta, tako da se stvaraju uslovi i za izbor nove Vlade Srbije koju će pored SNS-a činiti SPS, SPAS, ali i stranke manjina.

Ono što sledi posle konstitutivne sednice parlamenta jesu izmene zakona o vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva, a potom će na posebnoj sednici mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić poslanicima izneti svoj ekspoze i predlog sastava svog kabineta.

Glasanje o predlozima zakona o vladi i ministarstvima se očekuje u ponedeljak, a ekspoze mandatarke planiran je za sredu.

Prvoj sednici skupštine do izbora novog rukovodstva će predsedavati Smilja Tišma (SPS) kao najstarija poslanica, a pomagaće joj u radu četiri najmlađa poslanika.

Najviše poslanika, 188, ima lista “Alekandar Vučić – Za našu decu”, 32 poslanika ima Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, SPAS ima 11 poslanika, a Savez vojvodanskih Mađara ima 9 poslanika.

Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlica u parlamentu ima četiri poslanika, SDA Sandžaka tri mandata i “Albanska demokratska alternativa – ujedinjena dolina”, tri poslanika.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još