• Početna>
  • Vesti>

RTV Gračanica danas obeležava 21 godinu uspešnog rada

Radio Televizija Gračanica danas slavi 21. rođendan . 1999. godine 21. oktobra počeli su sa emitovanjem radijskog programa, što je u tom delu Kosova i Metohije bilo od velikog značaja, s obzirom da su godine posle sukoba na Kosovu bile presudne za srpski narod, a informisanost od velikog značaja u tim vremenima. Pre četiri godine dobijaju televizijski studio ali i svoj sajt, gde do danas plasiraju aktuelne informacije iz Gračanice i sa čitavog Kosmeta.

” Dvadeset jedna godina Radio Gračanice je dokaz da smo iskreni prema slušaocima, da smo održivi zahvaljujući i Javnom preduzeću”Mreža Most” i nama samima”, kaže u razgovoru za Radio Kosovsku Mitrovicu Sača Micić koordinator poslovne jedinice JP”Mreža Most”.

“Ponosan sam na svoje kolege, na svoj rad i rad svojih kolega u radiju. Pričati o Radio Gračanici , a ne prisetiti se njenih početaka je besmisleno.To je radio koji je oformljen 21. oktobra 1999.godine, odmah nakon ratnih dešavanja i mislim da je odigrao veoma važnu ulogu za opstanak i ostanak srpskog stanovništva na prostoru Kosova i Metohije, neću reći presudnu ali veoma važnu, jer u to vreme u toj nekoj konfuznoj situaciji bilo je veoma bitno čuti srpski glas sa jednog radija a to je bila radio Gračanica”, kaže Micić.

Mnogo je učinjeno na osavremenjavanju radija i prostorno , tehnički ali i kadrovski . Činjenica je da je borba neprestana da radio, a od 2016 . godine i televizija budu još napredniji. Na pitanje kakvi su planovi za budućnost Micić kaže:

“Uvek može bolje i više, ali ako se prisetimo perioda kada je Radio Gračanica radila u 36 kvadratnih metara, sa prilično oskudnom i zastarelom opremom za realizovanje radijskog programa, a danas je to zgrada od 560 metara kvadratnih i imamo novu opremu zahvaljujući preduzežu”Mreža Most” i direktorki Slađani Ivančević , nove mikrofone, nove računare, nove predajnike…. Svakog dana se trudimo da unapredimo ne samo radijski program, već i sajt a i televizijski program”.

Na pitanje da li su slušaoci zadovoljni programom posle toliko godina i šta pokazuju istraživanja Micić kaže da se oni programskim sadržajima trude da zadovolje publiku svih starosnih struktura, emituju dečije emisije i informativne emisije, na šta prevashodno stavljaju akcenat. Rezultati su vidljivi jer su za predhodnih 21 godinu imali samo pozitivne kritike. U kriznim vremenima su izveštavali o sukobima, incidentima na Kosovu, a u poslednje vreme i o lepim životnim temama, što im je i želja u buduće da fokus bude na takvim vrstama programskih sadržaja, a nikako na nekim novim pogromima i incidentnim situacijama.

Ponosan je na ljude sa kojima radi, kaže da obavljaju sve na vreme, u bilo koje doba dana, pa na pitanje da li je upošljen dovoljan broj novinara, odgovara da za sada postižu da obave sve zadatke

“Ne znam da se nešto desilo a da mi to medijski nismo ispratili , naravno uvek je za više posla potreba i za više ljudi, nadam se da će u narednom periodu i to da se desi” dodaje na kraju Micić i zahvaljuje se svima na rođendanskim čestitkama kao i na dosadašnjoj saradnji.

Petković: Nezaobilazan izvor objektivnog i profesionalnog informisanj

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uputio je čestitku povodom 21.godišnjice Radio Gračanici. Čestitiku prenosimo u celosti:

“U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, Vama, članovima redakcije i svim zaposlenima čestitam dvadeset jednu godinu postojanja i uspešnog rada vašeg radija.

Kao i protekle dve decenije, Radio Gračanica je za naš narod na Kosovu i Metohiji i danas nezaobilazan izvor objektivnog i profesionalnog informisanja.

U veoma teškom periodu, kroz koji smo zajedno prolazili, uspeli ste da na vašem radiju stvorite niz emisija i rubrika, kako kulturnih, tako i političkih i informativnih, koje se rado slušaju, tamo dokle vaši talasi dopiru.

Želim da naglasim da ste odgovornost prema profesiji i prema istorijskom trenutku u kome se nalazimo, pokazali tako što ste se uvek dosledno zalagali za mir i toleranciju, čak i onda kada su našem narod u pokrajini bili ugroženi fizički opstanak i egzistencija.

I Radio televizija „Gračanica“, koja u okviru vaše kuće postoji nešto više od četiri godine, osvojila je pažnju gledalaca, pre svega svojim sadržajnim i kvalitetnim emisijama, o čemu najbolje svedoči velika gledanost vašeg programa.

Želim vam još mnogo uspešnih godina, u kojima ćete, kao i do sada, biti nezaobilazan izvor blagovremenog i profesionalnog informisanja i nastaviti da vašim radom na najbolji mogući način afirmišete istorijske, kulturne i etničke vrednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Srećan rođendan!”

Izvor: Radio Kosovska MItrovica

Foto: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još