Novinari traže od kosovske vlade da imenuje portparola

Udruženje novinara Kosova (AGK), na svom Fejsbuk profilu, izrazilo je veliku zabrinutost usled nedostatka portparola u kosovskoj vladi i traži od Hotija da što pre to uradi kako bi se olakšala komunikacija između vlade i medija.

Kako iz Udruženja navode, nedostaje transparentnost vlade prema novinarima, jer nemaju zvaničnu političku adresu na koju se mogu obratiti pitanjima.

Neimenovanje portparola, pet meseci nakon formiranja vlade, ocenili su kao lošu praksu koju treba prekinuti.

Neretke su i zamerke srpskih novinara zbog nedostatka prevoda konferencija i sednica skupštine na srpski jezik, iako sporadično stižu uveravanja nadležnih da će prevod biti obezbeđen, povremeno se mogu primetiti poboljšanja u praksi, ali ona su privremena, ne i sistemska, te zavise od rukovodstva institucije i koliko ozbiljno oni shvataju neophodnost poštovanja oba službena jezika.

Najskorija reakcija regulatornih institucija na nepoštovanje srpskog kao službenog jezika došla je iz Kancelaruje poverenika za jezike a na račun Kosovske policije koja Zakon o upotrebi jezika krši time što ne šalje izveštaje medijima na srpskom jeziku.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još