Priština usvojila plan o sprovođenu sporazuma sa Beogradom

Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje vašingtonskog sporazuma koji se bavi ekonomskom normalizacijom odnosa Beograda i Prištine.

Sve akcije su deo dokumenta na kojem se nalazi 16 tačaka, u čiji posed je došao list Koha Ditore, a koji se bavi pitanjima – od jezera Gazivode do odnosa sa Izraelom.

“Sada se očekuje od odeljenja koja su pod vašom odgovornošću da preduzmu sve neophodne mere za sprovođenje ovih aktivnosti ili radnji navedenih u ovom dokumentu. Postoje neke aktivnosti u kojima odgovornost pada na više institucija, a u svrhu olakšavanja koordinacije i sprovođenja ovih aktivnosti, posvećenost i usredsređena pažnja zahtevaju se i sa političkog nivoa“, rekao je potpredsednik vlade Driton Seljmanaj, prenosi portal KoSSev.

U prvim tačkama navedene su akcije vezane za izgradnju autoputeva i železnica koje povezuju Srbiju i Kosovo.

Predviđeno je da se projekti realizuju uglavnom putem zajmova, izveštava Koha Ditore.

U petoj tački, preuzeta je obaveza prema kojoj će Kosovo učestvovati u aktivnostima mini Šengena, uključujući sledeći sastanak lidera.

Sedma tačka bavi se najosetljivijim pitanjem sporazuma, kojem se Kosovo masovno protivi. Odnosi se na jezero Gazivode.

“Kancelarija premijera i Ministarstvo ekonomije i zaštite životne sredine pružaju neophodnu saradnju američkom Ministarstvu za energetiku i drugim jedinicama vlade SAD uspostavljanjem radne grupe za studiju izvodljivosti, fokusirajući se na:

• utvrđivanje postojeće tehničke raspodele resursa jezerskih voda;

• istraživanje mogućnosti, ukoliko postoje, za poboljšanje jezerske infrastrukture, optimizaciju vodosnabdevanja, omogućavanje upotrebe u druge svrhe (npr. navodnjavanje, pijaća voda);

• obezbeđivanje toga da svaka preporuka ili predlog u studiji (izvodljivosti) ne bi trebalo da ugrozi postojeću upotrebu vode“, navodi se u planu od 16 tačaka.

Plan odobren u ponedeljak otkriva da vašingtonski sporazum predviđa i izmenu Zakona o verskim slobodama, kako bi se sprovela posvećenost premijera Hotija u vezi sa dodatnom zaštitom SPC.

Predviđeno je preduzimanje akcija s obzirom na primenu jednogodišnjeg moratorijuma koji zaustavlja nastojanje za članstvo Kosova u međunarodne organizacije.

Izvor Koha Ditore/Kossev

Comments