“Rusija će se složiti samo sa onim rešenjem koje će zadovoljiti Srbe na KiM”

EU, koju je Generalna skupština UN ovlastila da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine, treba da nepristrasno i efikasno ispunjava svoje obaveze i da nastoji da se ostvare ranije postignuti dogovori, koje danas kosovski Albanci otvoreno ignorišu, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

“Posebnu pažnju posvetićemo situaciji u vezi sa Autonomnom Pokrajinom Kosovo i Metohija u sastavu Srbije. Razgovor o budućim uzajamnim odnosima između Beograda i Prištine može da da rezultate samo uz striktno poštovanje međunarodnog prava, zakonitih interesa i zabrinutosti kosovskih Srba. Strane same treba da se sporazumeju, a kontraproduktivni su forsiranje “definitivne normalizacije”, nametanje unapred pripremljenih recepata i vremenskih okvira”, navodi ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko u autorskom tekstu za “Napredak”, časopis SNS za političku teoriju i praksu, prenose Večernje novosti.

On je rekao i da je “Rusija opredeljena za razvoj saradnje po širokoj lepezi pravaca” i da “ključan značaj tome daje poverljiv politički dijalog na najvišem nivou”.

“Polazimo od toga da EU, koju je Generalna skupština UN ovlastila da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine, treba da nepristrasno i efikasno ispunjava svoje obaveze i da nastoji da se ostvare ranije postignuti dogovori, koje danas kosovski Albanci otvoreno ignorišu. Prvorazredni značaj imaju formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje pitanja vezanih za izbeglice i interno raseljene”, navodi Bocan-Harčenko.

Ističe da će Rusija podržavati sve napore koji će pomoći Beogradu i Prištini da postignu čvrsto, održivo i obostrano prihvatljivo rešenje. “Kao što je u više navrata naglašavao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Rusija će se složiti samo sa onim rešenjem koje će zadovoljiti Srbe koji brane svoja zakonita prava na KiM”.

Prema njegovim rečima Rusija nikad nije sprečavala namere balkanskih zemalja, uključujući Srbiju, da se pridruže EU. “Važno je da to ne nanese štetu našim bilateralnim odnosima”, viđenje je ambasadora Harčenka.

Ambasador Bocan-Harčenko u tekstu dodaje: “Tokom nedavnog sastanka sa liderom Srbije Aleksandrom Vučićem u Kremlju, 23. juna, Putin je istakao “posebne po svom karakteru, veoma dobre savezničke odnose” između naših zemalja. Naše narode ujedinjuju istorijska, duhovna i kulturno-civilizacijska bliskost, iskrene uzajamne simpatije i poštovanje, kao i viševekovno bratstvo po oružju. Moskva i Beograd efikasno sarađuju na različitim međunarodnim forumima, uključujući UN, OEBS, Savet Evrope”.

Navodi da dinamično i uspešno, strogo u okviru međunarodnog prava, jača ruskosrpska vojnotehnička saradnja. “Ostvaruju se, uprkos pandemiji virusa korona – veliki infrastrukturni i energetski projekti zajedničke kompanije NIS, “Ruskih železnica” i “Silovije mašini”, obim robne razmene lane je iznosio više od 2,5 milijardi američkih dolara. Dve sestrinske crkve, Ruska i Srpska pravoslavna crkva, razvijaju dijalog čiji su ciljevi održavanje sloge u pravoslavnom svetu i promovisanje mira. Pravi simbol našeg čvrstog duhovnog jedinstva je veličanstveni Hram Svetog Save, a u unutrašnjem uređenju znatan doprinos je dala ruska strana”.

U tekstu u časopisu “Napredak” ruski ambasador govori i o politici Beograda prema Moskvi.

“Visoko cenimo odgovornu, suverenu politiku Beograda usmerenu ka očuvanju vojne neutralnosti. Važnu etapu predstavlja sklapanje, u junu ove godine, rusko-srpskog međuvladinog Sporazuma o saradnji u borbi protiv terorizma. Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu delotvorno doprinosi uklanjanju posledica elementarnih nepogoda, radi na razminiravanju, organizuje pripreme spasilaca i vatrogasaca”, navodi Bocan-Harčenko.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Tanjug

Comments