• Početna>
  • Vesti>

Potpredsednica Vlade Kosova: Nema ZSO bez priznanja Kosova od Srbije

Bez formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) neće biti sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbija, bila je poruka specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka nakon posete Kosovu. Ali u Vladi Kosova kažu da će, iako je Sporazum potpisan 2015. godine i predstavlja obavezu koju je Kosovo preuzelo, biti sproveden tek nakon što Srbija prizna Kosovo kao državu.

Potpredsednica kosovske vlade Aljbuljena Baljaj Haljimaj izjavila je za Ekonomia Onlajn da nijedan sporazum u Briselu neće biti potpisan bez priznanja.

“Izneli smo svoj stav. Jasno nam je, mi imamo ustavnu obavezu da osnujemo Udruženje (ZSO)… ali tražimo da dogovor o ovom udruženju počne da se sprovodi kada Srbija prizna Kosovo”, rekla je ona.

Dakle, to će biti zajedničke teme, ništa u Briselu neće biti potpisano odvojeno, već će sve biti potpisano u onom paketu gde će biti priznanja, poručila je Haljimaj.

Normalna neslaganja

Prema njenim rečima, neslaganja sa sadašnjim koalicionim partnerima su normalna i ne ugrožavaju stabilnost Vlade Kosova.

„Pa, zasad nije da smo imali problema jedni s drugima. Postoje neslaganja koja su po mom mišljenju i kod nas normalna u vezi sa raznim temama, a ne možemo se često složiti sa mnogim ljudima oko sebe, ali i sa koalicionim partnerima. Za sada nema problema koji bi mogli ugroziti koaliciju”, rekla je ona.

O predsedniku Kosova

O pitanju predsednika Kosova govorila je i Baljaj Haljimaj rekavši da će, kada za to dođe vreme, videti da li će biti postignut dogovor između partnera.

“Trenutno znate da imamo predsednika. Mi kao politički subjekt, dakle kao Inicijativa, procenjujemo da ne treba ulaziti u diskusije dok ne dođe pravi trenutak i vreme za određenu temu. Imamo predsednika do isteka njegovog mandata”, istakla je Baljaj Haljimaj.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još