• Početna>
  • Vesti>

Održan četvrti sastanak Komiteta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova

EUROZONE-GREECE/

Na četvrtom onlajn sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Kosova, održanom juče, bilo je reči o “nedavnim ključnim političkim zbivanjima”, a izvršen je i pregled stanja u vezi sa ekonomskim kriterijumima, usklađivanjem sa zakonodavstvom i standardima EU, finansijskom saradnjom, kao i sprovođenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Na sastanku je ocenjeno da je došlo do napretka u oblastima relevantnim za evropsku agendu reformi i Program ekonomskih reformi, kao što je dobro upravljanje i vladavina zakona, konkurentnost i okruženje za investicije, kao i zapošljavanje i obrazovanje, saopšteno je iz Kancelarije EU na Kosovu.

Takođe se razgovaralo o reformskim prioritetima u oblastima koje uključuju i vladavinu zakona, reformu pravosuđa, poštovanje osnovnih prava, reformu javne uprave, kao i ekonomske reforme. 

Evropska komisija je pozdravila to što je kosovska vlada, izabrana u junu 2020. godine, potvrdila stratešku posvećenost Kosova evropskom putu, te omogućila nastavak dijaloga sa Srbijom uz pomoć EU, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da je Evropska komisija pozvala Kosovo da oživi proces reformi, uključujući i veću angažovanost u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da ubrza ekonomske reforme, a u skladu sa očekivanjima građana Kosova.

“Komisija je u tom pogledu pozdravila pokretanje druge faze Evropske agende reformi (EAR) i raduje se vladinom akcionom planu. Komisija je ohrabrila vladu da se angažuje sa svim političkim strankama u Skupštini, uključujući i opoziciju, kako bi se postigao politički konsenzus o odlukama koje se odnose na sprovođenje SSP-a i Evropske agende reformi, kao i o dijalogu Beograda i Prištine”, poručuje se u saopštenju.

Na sastanku je istaknuta važnost usklađivanja sa najboljim standardima EU u ključnim sektorima, posebno u odnosu na vladavinu zakona, reformu javne uprave, ekonomski razvoj, unutrašnje tržište, obrazovanje, energetiku i životnu sredinu.

“Komisija je naglasila važnost održavanja makro-fiskalne stabilnosti”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još