• Početna>
  • Vesti>

Tači: Svaki pomak iz ustavnog okvira o ZSO znači Republiku Srpsku unutar Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da Zajednica srpskih opština (ZSO), koju, po njegovim rečima, Srbija pokušava da vrati za pregovarački sto, nije tehničko pitanje i da je Ustavni sud Kosova dao svoje mišljenje po tom pitanju, prenosi Gazeta Ekspres.

“Zajednica uopšte nije tehničko pitanje, imamo i mišljenje Ustavnog suda, imamo obavezu da je sprovedemo. Kosovo nema obavezu da preduzima dalje korake, bilo koji pomak iz tog okvira znači Republiku Srpsku, to je ulazak u proces napada na državu Kosovo iznutra, posebno kada Srbija nije spremna da prizna Kosovo, sa ovom zajednicom”, rekao je Tači.

Dodao je da premijer Avdulah Hoti takođe ima rezerve po tom pitanju, međutim, dodaje da Kosovo mora da ispuni svoje obaveze.

“Gospodin Hoti je učestvovao na nedavnim sastancima, vidim da ima rezerve, sve što je u skladu sa ustavom moramo sporovesti i ispuniti naše preuzete obaveze“, rekao Tači.

Vreme je da se uzajamno priznanje stavi na sto

Govoreći o nedavnim posetama Briselu i Vašingtonu Tači je rekao da je svrha njegove posete bila da razgovara o aktuelnim događajima.

Kaže da je u Briselu zatražio liberalizaciju viza.

“Cilj je bio da se vidi trenutna situacija u kojoj se nalazi Kosovo. Na sastanku u Briselu se razgovoralo o liberalizaciji viznog režima, mogućnosti nastavka dijaloga i potencijalnoj perspektivi postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije i naravno posla koji moramo obaviti kao država Kosovo”, rekao je Tači.

Istakao je da se SAD i EU moraju usaglašavati kako bi postigli konačni sporazum.

“Važno je da je postignut dogovor na ekonomskom polju, što je veći ekonomski razvoj, to ćemo imati bolji život i mir. Postignuće u Beloj kući je istorijsko. Uloga Sjedinjenih Američkih Država u političkoj sferi je nezamenjiva, SAD i EU moraju biti koordinisane, kao što je to bio slučaj sa nedavnim sastancima, to je korak napred za mir na čitavom Zapadnom Balkanu“, rekao je Tači.

Dodao je da je u oba centra moći jasno rekao da o tehničkim pitanjima ne treba razgovarati, koja su po njemu zamorna i dosadna.

“Da, jasno je da sam i u Briselu i u Sjedinjenim Američkim Državama jasno rekao da je došlo vreme da se odmaknemo od pitanja koja su zamorna, dosadna i tehničkih aspekata o kojima se raspravlja već 10 godina, vreme je da se uzajamno priznanje stavi na sto”, rekao je Tači.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express

Foto: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još