• Početna>
  • Vesti>

Šest decenija Filozofskog fakulteta PU – tamo gde se začelo visokoškolsko obrazovanje na KiM

Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini, najstarija visokoškolska ustanova na Kosovu i Metohiji, obeležio je danas 60 godina postojanja.

Tim povodom, danas su nagrađeni najbolji studenti sa svih deset studijskih programa, na svečanosti koja je zbog nepovoljnih epidemioloških uslova bila skromnija nego što ovakav jubilej nalaže.

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Zvezdan Arsić poželeo je svim studentima i profesorima najpre dobro zdravlje i uspeh u svim aktivnostima, i izrazio žaljenje što date okolnosti ne dopuštaju da se jubilej i “težina šest decenija postojanja” obeleže kako dolikuje.

“Najvažnije je da znamo da je cela ova školska godina svečana i da ćemo sve ono što možda nismo uspeli da na sam Dan fakulteta realizujemo, uspeti da ostvarimo u toku ove školske godine” poručio je dekan Arsić.

Čestitajući nagrađenim studentima, Arsić je istakao da nagrada možda jeste simbolična, ali to ne umanjuje značaj činjenice da su u veoma teškoj godini, uspeli da održe standard dobrog i vrednog studenta.

“U ovoj veoma teškoj godini, pokazali ste izuzetne rezultate i dokazali da ste najbolji na svojim studijskim programima” rekao je Arsić.

Prodekan prof. dr Aleksandra Kostić Tmušić je čestitala studentima i poželela da se radom i trudom i u buduće sačuva tradicija uzajamnog uvažavanja i poštovanja.

U ime nagrađenih studenata zahvalila se Marija Marsenić , najbolji student završne godine na odseku Sociologija.

“Naš fakultet od početka ostvaruje veoma važnu naučno-stručnu saradnju sa studentima, koja je rezultirala ovim našim današnjim uspehom. Ova nagrada znači mi mnogo zato što sam puno rada i truda uložila u svoje znanje i obrazovanje, tako da mi ovo predstavlja satisfakciju za to korisno utrošeno vreme” rekla je Marsenić.

Sanjin Huremović je na završnoj godini studija istorije i jedini je nagrađeni student, pored devet studentiknja.

“Nagrada mi mnogo znači, jer nagrađuje rad i uspeh studenata” kaže Huremović.

U školskoj 2020/2021. godini, na osnovnim studijama upisano je oko 170 brucoša. Upis na master i doktorskim studijama je u toku, a dosad je upisano oko 100 studenata na master, odnosno 20 njih na dotorskim studijama.

Na fakultetu je aktivno deset studijskih programa – Srpski jezik i književnost, Srpska književnost i jezik, Engleski jezik i književnost, Ruski jezik i književnost, Psihologija, Pedagogija, Sociologija, Fiolozofija, Istorija i Istorija umetnosti.

O fakultetu…

Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici, kao deo Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, najstarija je visokoškolska institucija na Kosovu i Metohiji. Osnovan je 1960. godine u Prištini kada je konstituisana uprava Fakulteta u sastavu Beogradskog univerziteta. Fakultet je otpočeo rad sa šest nastavnih grupa: Srpskohrvatski jezik i književnost, Albanski jezik i književnost, Fizika, Hemija, Biologija i Matematika. Dve godine kasnije formirane su i nastavne grupe za Opštu i Nacionalnu istoriju, Pedagogiju i Geografiju. Školske 1970/71. godine počinju sa radom i studijske grupe za Francuski jezik i književnost, Jugoslovensku književnost i Engleski jezik. Osnovanje, početak rada i razvoj Fakulteta bio je od izuzetne važnosti za razvoj školstva, prosvete, nauke, obrazovanja i privrede ne samo za Kosovo i Metohiju i Republiku Srbiju nego i za susedne republike. Zahvaljujući snažnom ekonomskom, društvenom i kulturnom razvoju, pojedine studijske grupe ili više studijskih grupa prerastaju u samostalne fakultete. Tako je školske 1971/72. godine formiran Prirodno-matematički, a 1989. godine Filološki fakultet.

Filozofski fakultet dobija savremeno građeno i opremljeno zdanje u centru Prištine i vrlo povoljne uslove za nastavno-naučni rad. Od formiranja do danas za rad na Fakultetu angažovani su i afirmisani nastavnici sa Univerziteta u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Skoplju. Takva orjentacija u velikoj meri je doprinela otvorenosti Fakulteta, razmeni iskustava i uopšte podizanju kvaliteta nastavno-naučnog rada. Istovremeno, Fakultet je neprekidno vodio brigu o svom naučnom podmlatku i tako iznedrio desetine magistara i doktora nauka od kojih su mnogi danas priznati naučni radnici i nastavnici i van granica Republike Srbije. Samo od 1999. godine do sada je iz oblasti društveno-humanističkih nauka i jezika zvanje magistara na Fakultetu je steklo 73 kandidata, a doktorske disertacije odbranilo je 33 kandidata, a naziv diplomiranih profesora društveno humanističkih nauka i jezika steklo je preko 2.800 naših studenata. Na Filozofskom fakultetu univerzitetsko obrazovanje stiču studenti ne samo iz svih krajeva Srbije nego i iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Grčke i Bugarske.

Povratkom Univerziteta u severnu Kosovsku Mitrovicu 2001. godine, Filozofski i Filološki fakultet organizovani su kao jedinstven fakultet pod nazivom Filozofski fakultet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Svoj nastavno-naučni rad Filozofski fakultet od tada ostvaruje u novoizgrađenom i savremeno opremljenom objektu u neposrednoj blizini Rektorata i središtu većeg broja fakulteta Univerziteta u Prištini. Fakultet je opremljen savremenom nastavnom tehnologijom i sredstvima, uključujući biblioteku sa preko 30.000 različitih naslova, čitaonicu za studente, kabinet za informatiku, specijalizovane učionice za učenje jezika, bežičnu internet mrežu i amfiteatar sa 100 mesta, kao i prostor za rad studentskog parlamenta.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još