Odalović: Zabrinjava mali broj identifikovanih

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je da zabrinjava vrlo mali broj identifikovanih tela i vrlo malo pronađenih grobnih mesta i grobnica i kaže da treba otvoriti i arhive međunarodnih organizacija koje su bile na KiM.

Odalović ocenjuje da je veoma značajno što je pitanje nestalih ušlo i u sporazum koji je potpisan u Vašingtonu 4. septembra i što je stavljeno na agendu dijaloga koji se na najvišem, političkom nivou ponovo vodi u Briselu pod okriljem Evropske unije.

Istakao je da je potrebna jedna podrška i jedan novi impuls, “vetar u leđa, jedan novi kvalitet u onome što radimo” i da je zato veoma važno što je u Vašingtonu i Briselu to prepoznato i što je na oba mesta pitanje nestalih stavljeno na agendu.

“Ono što očekujemo, to je da međunarodna podrška sada bude prvenstveno usmerena ka otvaranju arhiva međunarodnih organizacija koje su nesporno bile prisutne i koje imaju svoje arhive, ali koje do sada nisu bile dostupne u funkciji traženja nestalih lica. Mislim na arhive UNMIK-a, KFOR-a, OEBS-a i nekih drugih organizacija koje su bile na prostoru Kosova, ali je važno istaći da su nam dragocene i arhive Haškog tribunala iz razloga što se u tim arhivama takođe nalazi dosta dokumenata koja mogu da nam pomognu u traženju nestalih lica”, rekao je u sredu Odalović za Radio Slobodna Evropa.

Naveo je da će Srbija nastaviti sa pretragom svojih arhiva, a da je od Prištine zatraženo da definitivno da odgovor kada su u pitanju arhive koje poseduju bilo koje institucije.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije kaže i da se ove nedelje nastavlja pretraga lokacije Kozarevo kod Novog Pazara, na koju je iz Prištine ukazano kao moguće mesto masovne grobnice, a da bi naredne nedelje trebalo da bude nastavljen i rad na lokaciji Kiževak, u blizini Raške.

Izvor: Tanjug/TV Most

Comments

Pročitaj još