• Početna>
  • Vesti>

Nove dve žrtve kovida u Srbiji, još 203 osobe zaražene; sutra zaseda Krizni štab

Prema poslednjem preseku, u Srbiji su za 24 sata od kovida 19 preminule još dve osobe. Potvrđena su 203 nova slučaja zaraze koronavirusom. Testirane 6.504 osobe.

U septembru je u fabrici “Jura” u Nišu zaraženo 45 radnika, a od početka oktobra 38, ukupno 83, podaci su Instituta za javno zdravlje u Nišu.

Iako je najveći broj radnika iz Niša, poslednjih dana znatno se povećava broj zaraženih iz Merošine.

Institut za javno zdravlje, inspekcije, Gradski krizni štab svakodnevno kotrolišu striktno sprovođenje plana zaštite radnike.

U Novom Pazaru na bolničkom lečenju troje pacijenata

U Opštoj bolnici u Novom Pazaru trenutno je na bolničkom lečenju troje pacijenata, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek i dodaje da se povećava broj pregleda u ambulantama.

“Pre četiri dana smo imali 18 pregleda u toku dana, a jutros 31 prvi pregled i tri kovid pregleda. To znači da korona polako ulazi u Novi Pazar”, rekao je Đerlek za Tanjug.

On je podsetio da je Novi Pazar imao loše iskustvo tokom drugog pika u junu i julu, te da svako povećanje broja zaraženih zabrinjava i plaši.

U socijalnim ustanovama zaraženo 6 korisnika i 8 zaposlenih

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa kovid-19 kod 6 korisnika i 8 zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva rada.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.079, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 428.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, dodaje se u saopštenju.

Sutra sednica Kriznog štaba

Broj novozaraženih koronavirusom drugi dan je veći od 200, a sutra će, s obzirom na skok broja obolelih, biti održana sednica Kriznog štaba Vlade Srbije, prenosi Tanjug.

Đerlek: Raste broj pacijenata na bolničkom lečenju

Povećava se broj zaraženih, ali i pacijenata na bolničkom lečenju, kaže državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek i dodaje da je trenutno u bolnicama na lečenju 359 pacijenata koji boluju od kovida-19, a samo pre nedelju dana bilo ih je 270.

“Obistinilo se ono što smo nagoveštavali da može da se desi prethodnih nekoliko nedelja, jer je vrlo teško da Srbija bude izolovano ostrvo, s obzirom na to da korona bukti, divlja u svim svim zemljama koje nas okružuju”, rekao je Đerlek za Tanjug.

Ukazao je da je u Srbiji 12. oktobra bilo 67 novozaraženih, a da smo već juče imali zabrinjavajući broj od 245 zaraženih.

U poslednjih nedelju dana, kako je naveo, prijavljeno je 1.058 novozaraženih pacijenata, te da je krajnje vreme da se građani “uozbilje i pridržavaju epidemioloških mera”.

“Jedan veliki broj ljudi je shvatio ozbiljno upozorenje Ministarstva zdravlja i Kriznog štaba, ali jedna mala grupa pojedinaca je neodgovorna. Ne smemo dozvoliti da većina bude ugrožena zbog neogovornosti male grupe. Život je skup da bi ga jeftino izgubili”, naveo je on.

Ističe da su pojačane kontrole sprovođenja preventivnih mera i da je za 40 dana urađeno 4.850 inspekcijskih nadzora. Ministarstvo zdravlja otvorilo je posebnu vajber aplikaciju na koju je stiglo 950 prijava građana zbog nepridržavanja epidemioloških mera.

“Kao nikada do sada potrebno nam je zajedništvo, odgovornost, da zajednički pobedimo kovid-19”, rekao je Đerlek i dodao da ono što uliva dozu optimizma jeste činjenica da je najviše novozaraženih dobi od 20 do 40 godina, da su u pitanju asimptomatski slučajevi ili sa lakšom kliničkom slikom.

“Loše je što su ti pacijenti superprenosioci i što mogu da uzrokuju širenje zaraze. Naš osnovni zadatak je da zaustavimo širenje zaraze i očuvamo ovaj rezultat koji trenutno imamo ili da rezultat koji će se pogoršavati ne bude toliko opasan koliko je to u drugim državama”, naveo je on.

Veći priliv pacijenata primetan je i kovid ambulantama. Đerlek kaže da je u kovid ambulantama u Beogradu bilo 705 prvih pregleda.

Na respiratoru 25 pacijenata

U poslednja 24 sata u Srbiji su na koronavirus testirane 6.504 osobe, njih 203 bilo je pozitivno, a preminule su dve osobe.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, u bolnicama širom Srbije na respiratoru je 25 pacijenata, a juče ih je bilo 22.

Od martasu u Srbiji obolele 35.454 osobe, preminulo je 770, a smrtnost je 2,17 odsto. 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će insistirati na tome da lokalni Krizni štabovi više ne izdaju “specijalne dozvole” za svadbe i proslave, pošto upravo takva okupljanja, kako je ocenio, omogućavaju cirkulaciju virusa. 

Nošenje zaštitnih maski uskoro će biti obaveza i na otvorenom, kada dolazi do kontakata, kaže imunolog Srđa Janković.  

Lekari strahuju od naglog rasta broja pacijenata, jer se povećava broj prijema u bolnicama.

Tako je i u Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović”, koji je od početka epidemije u kovid sistemu.

Školski sistem se u postojećim epidemijskim uslovima dobro drži i bilo bi dobro da tako što duže i ostane, kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Izvor: RTS

Foto: Ilustracija

Comments

Pročitaj još