• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Kosovo da ispuni sve obaveze, uključujući i formiranje ZSO

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo i Srbija, Miroslav Lajčak, izjavio je na konferenciji za novinare u Prištini da bi trebalo da se ispune sve obaveze iz Briselskog sporazuma, uključujući i pitanje Zajednice srpskih opština, prenosi Koha.

“To mora da bude osnovano u skladu sa Ustavnim sudom. Razgovor o Statutu bi trebalo da bude naredni korak. Deo sveobuhvatnog sporazuma je da sporazum počinje da se primenjuje nakon potpisivanja. Detalji o ZSO moraju da se dogovore”, naveo je Lajčak. 

On je i dodao da “EU nije zainteresovana za destabilizaciju, kao i da se Kosovo obavezalo sporazumom iz 2013. i 2015. godine”.

“Dijalog se odvija radi razgovora o preostalim pitanjima sa Beogradom. Trebalo bi zaključiti otvorena pitanja, ali trebalo bi biti jasno da svaki sporazum treba da bude rezultat kompromis, kazao je Lajčak.

Prema njegovim rečima sagovornici mora da budu jedinstveni u dijalogu i da ga vode izvan dnevne politike.

“Na svim sastancima, moji partneri su izrazili podršku dijalogu i razumevanje da je to važno za Kosovo. Oni su potvrdili da će Kosovo ispuniti sve obaveze, uključujući i Asocijaciju“, rekao je Lajčak, navodi Koha.

Kako je naveo imao je oko 25 sastanaka sa političkim liderima i video je preciznu sliku političke situacije.

“Ovo je bila moja druga poseta Kosovu. Od tada ste dobro napredovali u dijalogu. Dogovarali smo se oko glavnih tema- do dogovora. Pregovaramo o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu između Kosova i Srbije ‘, rekao…želimo da pomognemo stabilizaciji regiona, kazao je on.

Istakao je da je proces zapoćet oko dva važna pitanja, a prvo je oko nestalih i raseljenih, što je važna tema jer uključuje članove porodice koji pokušavaju da saznaju istinu o svjoim najmilijim što je važno za pomirenje, a takođe i ekonomska pitanja koje simbolizuju regionalnu saradnju.

“Učinili smo puni napredak u ovom pitanju i pružena nam je prilika da se pozabavimo sledećim paketom pitanja koja su osetljiva, složena i ozbiljna“, rekao je Lajčak. 

Zahvalio je premijeru Avdulahu Hotiju za koga je rekao da je pokazao pravo vođstvo u obnavljanju dijaloga u teškim okolnostima.

“Ovde ga često kritikuju, ali bavio se velikim temama i stvarnom posvećenošću, a države EU su to primetile i cene. Nema lakih problema i mi se slažemo da razgovaramo o problemima kako bismo ih rešili. Veoma veliko pitanje je i pitanje vezano za Asocijaciju opština sa srpskom većinom“, rekao je Lajčak.

Lajčak iz Prištine odlazi za Beograd gde će se kasnije danas sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još