“Dijalog je upao u duboku komu”

Dijalog između Beograda i Prištine upao je u duboku komu, kaže bivši predsednik skupštinskog Odbora Milovan Drecun.

On dodaje da ne vidi prostor za nastavak pregovora o Kosovu i Metohiji sve dok Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština.

Drecun, takođe, smatra da specijalni izaslanik EU za dijalog o KiM Miroslav Lajčak, koji danas stiže u Beograd posle posete Prištini, treba da razjasni svoju poziciju u pregovorima primetivši da je evropski zvaničnik popustljiv i da pokazuje prećutno razumevanje prema Prištini koja je, podseća, blokirala dijalog.

”Ne mogu da razumem Lajčakov stav koji vodi ka pristrasnosti i jednostrasnosti. Prvo, Lajčak definisao crvene linije u razgovorima što nije njegov posao, drugo govori da Priština treba da ujedini sve političke kapacitete kako bi povećala snagu i uticaj”, rekao je Drecun za Pink.

On podseća i na izjavu ambasadora SAD u Prištini da je sa Lajčakom razgovarao o zajedničkom radu na sklapanju sveobuhvatnog sporazuma i međusobnom priznanju Srbije i Kosova, te dodaje da je utisak da Lajčak pokušava da sebe diskvalifikuje kao medijatora u nastavku dijaloga.

”Lajčak treba da razjasni svoju poziciju, u čije ime govori i čije interese štiti ili će se ponašati nepristrasno. Kako misli da problemi na Balkanu mogu da se reše ako se ne poštuju interesi Srbije kao najznačajnije zemlje u regionu”, naveo je Drecun.

Umesto da vrše snažan pritisak na Prištinu da ispoštuje ono što je dogovoreno, evropski zvaničnici se, kaže Drecun, povlače i pokazuju razumevanje, a Lajčak poručuje da je imao dobar razgovor sa Hašimom Tačijem koji kaže da međusobno priznanje mora da bude na prvom mestu u dijalogu.

”Šta će Lajčak danas reći predsedniku (Aleksandru) Vučiću,na koji način misli da nastavi dijalog, šta je to postigao u Prištini… Da li će možda da krene drugim putem, ako Albancima nije skresao u lice da ne može da se priča o međusobmom priznanju, da li će početi da pristiska naše zvaničnike da popuste kako bi se nastavio dijalog”, rekao je Drecun.

Ocenio je da će Lajčak, ako krene tim putem, ”ubiti” bilo kakvu šansu da se postigne napredak jer je Beograd jasno poručio da napretka neće biti ako se ne formira ZSO.

Drecun kaže da Priština vodi dobro osmišljenu i sinhronizovanu kampanju čiji je cilj da se onemogući nastavak razgovora, postizanje bilo kakvog kompromisnog dogovora i stvaranje ZSO prema Briselskom sporazumu iz 2013.godine.

”Priština čeka rezultate izbora u SAD, a sada aktivno radi da se onemogući formiranje ZSO za koje Hoti kaže da će se kada dođe do međusobnog priznanja. Hoti treba da objasni da li će početi i sa primenom Vašingtonskog sporazuma tek kada se postigne sveobuhvatni sporazum”, kazao je Drecun.

Podvukao je da takav sporazum neće biti postignut ako se vezuje za međusobno priznanje.

Izvor Tanjug/B92

Comments

Pročitaj još