• Početna>
  • Vesti>

Tahiri: Ako Srpska lista napusti institucije pada vlada što odlaže dijalog

Prištinski politikolog i analitičar Ramuš Tahiri kaže da bi u slučaju da Srpske lista napusti kosovske institucije, kako je najavila ukoliko ne bude formirana Zajednica srpskih opština, mogla da padne vlada u Prišitni. Tahiri, savetnik bivše predsednice Kosova Atifete Jahjage navodi i da bi pad vlade Avdulaha Hotija značio nove izbore, a novi izbori odlaganje dijaloga do formiranja nove vlasti u Prišitni.

“Vlada Hotija može pasti jer zavisi od 10 glasova u Parlamentu sa Srpske liste i zemlja će ići na vanredne parlamentarne izbore. To znači da će i dijalog u Briselu stati do formiranja nove Vlade”, naveo je Tahiri.

On međutim smatra da bojkot Srpske liste koja nije dala rok vladi u Prišitn za ispunjenje njehih zahteva, neće doprineti da Vlada i Parlamenat usvoje odluku o formiranju ZSO, jer kako kaže srpski poslanici nemaju takav uticaj.

Istovremeno, dodadaje on “nema te Vlade ili Parlamenta koji u Prištini može usvojiti nešto bez uvažavanja mišljenja Ustavnog Suda Kosova”.

Tahiri zato smatra da će, kako kaže natezanja na toj liniji biti nastavjlena da i ZSO u dogledno vreme neće biti formirana,a ni srpski narod neće moći da obnovi paralelne strukture vlasti.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još