• Početna>
  • Vesti>

Osmani se sastala sa Lajčakom: Neprihvatljivi sporazumi neće biti sprovedeni

Predsednica skupštine privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani rekla je večeras posle sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da svaki sporazum sa Beogradom, koji nije prihvatljiv za skupštinu, neće biti sproveden.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Osmani je naglasila “potrebu za unutrašnjim konsenzusom Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom”.

“U tom kontekstu, predsednica Osmani je rekla da su ustavni poredak Kosova i jedinstvo zemlje nepovredivi i da ne bi trebalo da budu deo pregovora”, navodi se u saopštenju koje je prenelo Kosovo onlajn.

Navodi se i da je Osmani rekla Lajčaku da bi odluka ustavnog suda u Prištini trebalo da se primeni za ZSO i “da ne treba dozvoliti bosnizaciju Kosova”.

“Predsednica skupštine zatražila je od Lajčaka da EU izvrši pritisak na Srbiju da primeni do sada postignute sporazume sa Kosovom, kao i da uzme u obzir govor mržnje nekih srpskih državnih zvaničnika”, dodaje se u saopštenju.

Naglašava se da je Osmani “naročito zahtevala da EU oštro i jasno osudi izjave u vezi sa skrivanjem masovnih grobnica u Srbiji”.

Takođe je zahtevala i konkretne akcije od srpske strane kada je u pitanju rasvetljavanje sudbine nestalih, navodi se u saopštenju.

Lajčak se sastao sa Vjosom Osmani

Predsednica skupštine privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani sastala se danas sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, javila je televizija Kljan Kosova.

Slovački diplomata doputovao je danas u Prištinu, gde se prvo sastao s premijerom Avdulahom Hotijem.

Očekuje se da će se Lajčak sutra sastati sa predsednikom Hašimom Tačijem i liderima političkih partija, prenosi Kosovo onlajn.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još