• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Zahvalni smo Kini na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa članom Politbiroa Centralnog komiteta KP Kine i direktorom Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Jangom Ðiečijem, a tom prilikom je izrazio zahvalnost na odnosu prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, a vezano za jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, prenosi Tanjug.

Dačić je poručio da je Srbija veliki prijatelj Kine i da želi da razvija što bolje strateške odnose sa tom zemljom i u narednom periodu.

Ministar inostranih poslova Srbije je naveo da je zadovoljan razvojem odnosa Srbije i Kine, kao i da se nada da će u narednom periodu, nakon formiranja nove vlade Srbije, da se i dalje radi na unapređenju tih odnosa.

Šef srpske diplomatije je istakao da mu izuzetnu čast i zadovoljstvo predstavlja to što ima priliku da sa Ðiečijem, za kojeg kaže da je glavni arhiktekta savremene spoljne politike Kine i izuzetni poznavalac međunarodnih odnosa, razmeni mišljenja o stanju i perspektivi sveukupnog strateškog prijateljstva Srbije i Kine.

Istakao je da su odnosi dve zemlje na najboljem nivou u dosadašnjoj istoriji bilateralnih odnosa Srbije i Kine i u tom smislu podsetio na niz bilateralnih poseta na najvišem nivou, uključujući i međusobne posete dva predsednika.

Dodao je da on ima redovnu komunikaciju i posete sa svojim kineskim kolegom i podsetio da je posetio Kinu u februaru ove godine na samom početku pandemije virusa korona.

“Mi smo radosni zbog uspeha koje Kina postiže i imate našu punu podršku i kada je reč o principima politike jedne Kine, kao i očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta”, kazao je Dačić.

Takođe, Dačić je čestitao i 71. godišnjicu od osnivanja Komunističke partije Kine.

Jang je ocenio da su posete predsednika Vučića Kini i kineskog predsednika Sija Srbiji, unele veliki podsticaj za unapređenje odnosa dve zemlje.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments

Pročitaj još