• Početna>
  • Vesti>

Šefovi diplomatije EU razmatraju dijalog, Lajčak stiže u Prištinu i Beograd

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) će na narednom sastanku raspravljati o dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Biće ovo prva rasprava na ministarskom nivou otkako EU ima specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka koji se bavi direktno ovim procesom, a saznaje se da će on podneti izveštaj šefovima evropskih diplomatija.

Ministarski sastanak će biti održan u ponedeljak (12. oktobar), a briselski zvaničnici su najavili da će Lajčak potom, iduće nedelje, otputovati u Beograd i Prištinu kako bi razgovarao sa tamošnjim političarima, kako je rečeno u Briselu, o “deblokadi” pitanja Zajednice srpskih opština na Kosovu (ZSO).

Naime, dijalog o normalizaciji odnosa je u poslednje vreme usporen zbog nespremnosti zvanične Prištine da sa beogradskom stranom raspravlja o ZSO-u.

Kako je ranije rečeno novinarima, specijalni predstavnik EU je nameravao da lidere Kosova i Srbije okupi na svake tri nedelje, a eksperti bi se sastajali praktično svake nedelje.

Međutim, posle dijaloga na najvišem nivou, koji je održan 7. septembra, u Briselu više nije bilo susreta predsednika Srbije i premijera Kosova, a na ekspertskom sastanku, kosovska delegacija je odbila da razgovara o ZSO-u.

Stoga, srpska strana je uslovila nastavak dijaloga sa spremnošću Prištine da sprovede dogovor koje su strane postigle 2013. a detalje utvrdile 2015. godine.

Jedan evropski zvaničnik, koji je upućen u proces, tvrdi da su se strane već dogovorile da će jedna od tema biti i ZSO. Međutim, “posle je kosovska delegacija izgubila mandat da pregovara o ovom pitanju”.

“Politička situacija na Kosovu je prilično krhka. Bilo je nekih izjava koje su dovodile u pitanje da li je ZSO na agendi. Možemo imati razumevanja za ovu situaciju za određeni period, ali se radi o temi koja mora da bude na agendi, budući da je ovo obaveza koju je Kosovo preuzelo i nije sprovelo”, rekli su novinarima zvaničnici koji su upućeni u proces pregovora Beograda i Prištine.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još