Preminula još jedna osoba, nova 173 slučaja zaraze koronavirusom

U poslednja 24 sata u Srbiji je od kovida 19 preminula još jedna osoba, dok je novozaraženih koronavirusom 173.

Testirane su 6.933 osobe. Na respiratorima se nalazi 21 pacijent.

Epidemiološka situacija u Srbiji je bolja od situacije u zemljama u regionu, ali raste broj zaraženih koronavirusom.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da u ovom trenutku nema najava da će biti uvedene strože mere, ali i da je spreman da donese teške odluke i mere, ukoliko to bude potrebno.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Kliničkom centru Srbije, rekao da se država sprema za novi udar korone, navodeći da je izgradnja dve velike kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu deo tih priprema.

Pacijentima u Srbiji od ponedeljka biće dostupan novi lek protiv koronavirusa “remdesivir”, trenutno ključan u lečenju bolesti.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da je to veoma skup lek, koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i uz konzilijarnu odluku. 

Prema njenim rečima, lek je prošao sve procedure.

Član Kriznog štaba i gradonačelnik Beograda  Zoran Radojičić rekao je da je došlo do popuštanja pažnje kada je reč o broju okupljenih ljudi i organizaciji slavlja, kao i do nepoštovanja mera u javnom prevozu, vrtićima i školama, studentskim domovima.

“Iako razumem ljude da im je potrebno da se relaksiraju, moram da upozorim da je zimski talas epidemije već uveliko vidljiv u velikim evropskim zemljama, poput Nemačke, u kojoj broj obolelih eksponencijalno raste, ali i u našem najbližem okruženju, u Hrvatskoj i Mađarskoj obaraju neslavne rekorde. Virus je tu i sa sigurnošću možemo da kažemo da smo u Beogradu na pragu drugog talasa”, rekao je Radojičić.

Izvor: RTS

Comments