Grčki ministar spoljnih poslova u Prištini

Nikos Dendias, ministar spoljnih poslova Grčke izjavio je da je priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova “pitanje uspostavljanja odnosa dve zemlje”.

Grčki ministar Nikos Dendias je stigao u Prištinu i naveo da je njegova poseta, između ostalog, pokazatelj regionalne saradnje među susedima.

Upitan o grčkom stavu prema statusu Kosovu, rekao je da je “to stvar uspostavljanja odnosa između dve države”.

Grčkog ministra je na aerodromu dočekala kosovska ministarka Meljiza Haradinaj Stubla.

Rekla je da današnja poseta grčkog ministra Kosovu od posebne važnosti.

“Kao što znate, osim što je članica Evropske unije, Grčka je i zemlja u regionu. Stoga, uprkos činjenici da je među pet država EU koje nisu priznale Kosovo, Grčka je postavila visok standard saradnje i konstruktivnosti prema Kosovu. I kao što znate, to je takođe dobar signal da se naša veza produbljuje, odnosi se intenziviraju. Ali, takođe se gradi vrlo jaka osnova kako bi se izgradila naša težnja koja ide ka priznavanju”, rekla je ona.

Ministarka Stubla je takođe rekla da veruje da je ovo veoma važan događaj za Kosovo i da će tokom dana biti vremena i mogućnosti za detaljan razgovor o područjima i zajedničkom interesu u kojima bi mogli da rade na produbljivanju i jačanju bilateralnih odnosa. 

Dendias se u Prištini sastao sa premijerom Hotijem, a potom će i sa predsednicom parlamenta, Vjosom Osmani.

Izvor: RTS

Foto: RTS, Vladimir Milić

Comments

Pročitaj još