• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Najveći deo dokumentacije Euleksa u rukama Prištine

Foto: Istinomer Foto: Fonet

Najveći deo dokumentacije Euleksa u vezi sa nestalima na Kosovu i Metohiji, prema poslednjim infomacijama, sada se nalazi u rukama prištinskih institucija, kaže predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović i navodi da je značajno da se i u Vašingtonu i Briselu o ovoj temi u poslednje vreme razgovara.

On je za TV Prva rekao da je Euleks, koji je poslednji bio zadužen za istrage i za prikupljanje dokaza, tu dokumentaciju predao prištinskim pravosudnim organima.

Naveo je da postoje i brojni video zapisi koji su publikovani i poslednjih dana i iz kojih se vidi da postoji video arhiva koja, takođe, može da pomogne u rezjašnjavanju sudbine nestalih.

Postoji, kaže, i dokumentacija u arhivama mejdunarodnih organizacija koje su svoju dokumentaciju iznele sa prostora KiM, kao što su Kfor, Unmik, OEBS i neke nevladine organziacije.

Naveo je da se puno nade polaže u satelitske snimke na osnovu kojih može da se dobiju određene informacije o događajima na osnovu preciznih podataka kada je i gde neko nestao i okolnosti Nestanaka.

“Sada mi pokušavamo da alarmiramo međunarodnu javnost i međunarodnu zajednicu da nam pomogne”, kaže Odalović.

Upitan o formiranju zajedničke komisije koja je dogovorena sporazumom iz Brisela, Odalović kaže da će upravo ona biti podrška koja će omogućiti da se dođe do dragocenih infomacija.

“Očekujemo i da se otvore u punoj meri i arhive Haškog tribunala”, rekao je Odalović i dodao da očekuje da budu dostupne i informacije do kojih brže, više i kvalitetnije od drugih mogu da dođu SAD .

Odalović kaže da je, prema evidenciji Mejdunarodnog komiteta Crvenog krsta u periodu 1998, 199. i 2000. ukupno bilo prijavljeno 6.025 nestalih, a da se danas 1.643 osobe vode kao nestale, kao i da iza tih nestanaka najčešće stoje zločini.

“Dokumentacija koju je stvarao Unmik, Kfor, kasnije Euleks, svi oni koji su bili na prostoru KiM, može mnogo da pomogne u traženju nestalih, ali i u procesuiranju odgovornih za zločine koji su počinjeni”, rekao je Odalović.

Naveo je da je Srbija dala više od 2.500 dokumenta u vezi sa nestalima, a da nismo do sada dobijali dokumenta sa druge strane.

“Ta polemika koja se često vodi oko toga da li postoji arhiva OVK ili ne postoji, ja i dalje tvrdim da ona postoji i dalje verujem da u njoj ima puno dokaza i infomacija o sudbini lica koje mi tražimo”, kaže Odalović.

Naveo je da su mnogo kvalitetnih informacija dale porodice nestalih.

“Uporno ponavljamo i tražimo da istražni organi proceusiraju identifikovane počinioce zločina koji su danas najčešće deo prištinskih institucija”, kaže Odalović.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još