• Početna>
  • Vesti>

Neprikosnovena pravila novinarske profesije – tema trodnevnog kursa u Kosovskoj Mitrovici

Izazovi, poteškoće, principi i neprikosnovena pravila novinarske profesije, bile su teme trodnevnog kursa praktičnog novinarstva, koji je u Kosovskoj Mitrovici, održan od 5. do 7. oktobra.

Predavači, novinari – Budimir Ničić (dopisnik Glasa Amerike i autor emisije Slobodno srpski, Goran Avramović glavni i odgovorni urednik RTV Kim iz Čaglavice, Jelena Marković urednica Kontakt Plus radija i Ivana Vanovac novinarka Radio Mitrovica Sever, principe odgovornog i profesionalnog novinarstva predstavili su kroz praktičnu obuku o izradi televizijskog priloga i proizvodnju sadržaja za radio i onlajn medije.

– Profesija obavezuje novinara da izveštava istinito i da u sadržajima kojima se bavi, iznosi činjenicama potkovane tvrdnje. To je osnovni princip odgovornog i profesionalnog novinarstva.

– Novinar ima odgovornost prema društvu u celini. U odnosu na to, treba da obezbedi najbolji mogući protok informacija. 

– Ako novinar ne radi sa žarom i verom da će njegova informacija i priča imati odjeka, tanka je verovatnoća da će ona biti zanimljiva i publici koja je konzumira. 

– Vest vam ne daje onaj koji vas poziva na konferenciju. Šta je vest istražuje i odlučuje novinar.

Ovo su pravila kojih se novinar treba bezrezervno pridržavati, ako savesno obavlja svoj posao, a koja su tokom trodnevne obuke istakli novinari Budimir Ničić, Goran Avramović, Jelena Marković i Ivana Vanovac.

Praktični kurs novinarstva za 12 mladih polaznika, organizovali su Kontakt Plus radio i Radio Mitrovica Sever, uz podršku misije OEBS-a na Kosovu. 

Izvor: Radio Kontakt plus / Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još