• Početna>
  • Vesti>

Đurić, poslednji put sa funkcije direktora Kancelarije za KiM: Najvažniji cilj postignut – sačuvani mir i stabilnost na KiM

Novoimenovani ambasador Srbije u SAD Marko Đurić obraćajući se poslednji put u svojstvu direktora Kancelarije za KiM, izjavio je da je za sedam godina koliko je bio direktor vladine Kancelarije za KiM, ostvaren najvažniji cilj, odnosno da su sačuvani mir i stabilnost na Kosovu.

“Prethodnih osam godina i četiri meseca nisam bio sam. Bio sam deo jednog skladnog i dobrio organizovanog državnog aparata predvođenog predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je na svim nivoima od lokalnog do najvišeg državnog ulagao i napore i sredstva kako bi bili zaštićeni naši nacionalni interesi i kako bi bio zaštićen pre svega srpski narod koji je ostao najugroženija nacionalna zajednica na tlu Evrope”, rekao je Đurić. 

Dosadašnji direktor Kancelarije za KiM je podvukao da je uspeh što su, tokom dugog vremenskog perioda, sačuvani stabilnost i mir na KiM, zahvaljujući kako je rekao “čestim i ne lakim razgovorima, neprijatnom i za gledaje na momente ružnom taktiziranju, ali kada je bilo potrebno jasno i javno iskazanom spremnošću da se bezbednost i opstanak srpskog naroda na KiM brani svim raspoloživim sredstvima.”

Kako je Đurić istakao, “uprkos željama ekstremista, u prethodnim godinama nisu uspeli da sprovedu i organizuju masovno nasilje, nastavak oružanih sukoba i masovne pogibije naših sunarodnika, rekao je Đurić u video obraćanju.”

U nastavku prenosimo kompletno obraćanje Marka Đurića…

“Danas govorim poslednji put kao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

U prethodnih  sedam godine imao sam čast da rukovodim vladinom Kancelarijom zaduženom za našu za našu južnu pokrajinu i da budem šef pregovaračkog tima Vlade Srbije za razgovore sa predstavnicima Privremenih institucija u Prištini. Na ovu dužnost stupio sam osam i po godina nakon što je Priština jednostrano proglasila nezavisnost i petnaest godina nakon povlačenja vojnih i policijskih snaga i najvećeg dela naših institucija sa područja južne srpske pokrajine.

Ovog zadatka, koji je čast za svakog Srbina, ali istovremeno teškog i odgovornog posla, primio sam se svestan obima i razmera pritisaka na našu zemlju, svestan nepovoljne društvene klime – atmosfere poraza i teškog bremena stanja nasleđenog iz prošlosti – ugašenih i razorenih institucija, proterane većine našeg naroda sa KiM, nasleđenih loših i čak neustavnih sporazuma i pregovora izmeštenih iz okvira Ujedinjenih nacija na daleko manje povoljan teren Evropske unije.

Stupio sam na ovu dužnost rešen da osiguram da kao država i narod iskoristimo svaku preostalu pravnu, ekonomsku ili političku šansu da zaustavimo nasilnu afirmaciju ove protivpravne secesije, otimanja dela naše teritorije, i da osiguramo opstanak naših ljudi na području koje je temelj srpske državnosti, duhovnosti, nacionalne etike i identiteta.

Danas, kada sa ove dužnosti odlazim, posle svih ličnih, političkih i drugih bitaka, velikih uspeha i povremenih mojih neuspeha, sigurniji sam nego ikada da sloboda za naš narod nije nedostižna i da nije neostvariva ako budemo nastavili da zajedno radimo, trudimo se i borimo, mudro, strpljivo i posvećeno.

U ovoj borbi nisam bio sam. Bio sam deo jednog skladnog i dobro organizovanog državnog aparata, predvođenog predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je na svim nivoima, od lokalnog do najvišeg državnog, ulagao i napore i sredstva kako bi bili zaštićeni naši državni i nacionalni interesi, a kako bi pre svega bio zaštićen srpski narod, koji je nažalost do danas ostao najugroženija nacionalna zajednica na tlu Evrope.

Na političkom planu uspeli smo da u bezmalo nemogućim uslovima, suočeni sa izazovima i zamkama koje su na gotovo svakom koraku pred nas postavljane, i bez mogućnosti neposrednog uticaja na neke od ključnih aktera, sačuvamo tokom dugog vremenskog perioda mir na Kosovu i Metohiji, da sačuvamo stabilnost zahvaljujući čestim i ne lakim razgovorima, neprijatnom i za gledanje na momente ružnom političkom taktiziranju, ali kada je bilo potrebno i jasno i javno iskazanom spremnošću da se bezbednost i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji brani svim raspoloživim sredstvima. Uprkos željama ekstremista, u prethodnim godinama nisu uspeli da sprovedu i organizuju masovno nasilje, nastavak oružanih sukoba i masovne pogibije naših sunarodnika. Ovaj važan cilj ostvarili smo na dobrobit čitave Srbije i posebno našeg naroda na Kosovu i Metohiji koji tamo sa svojim porodicama živi.

U proteklih sedam godina predvodio sam delegaciju Beograda na više od 220 rundi razgovora u Briselu. U tom periodu smo kao država uspeli da izdejstvujemo 18 povlačenja međunarodnih priznanja samoproglašenog Kosova. Spustili smo im rampu u Unesku, Interpolu, svetskoj carinskoj organizaciji. Potvrdili smo podršku saveznika našem teritorijalnom integritetu, ali smo i uspeli i da kredibilitetom i odgovornošću navedemo neke od najdoslednijih inostranih sponzora Prištine da konačno saslušaju i srpsku stranu.

Na Kosovo i Metohiju odlazio sam kad god mi se ukazala prilika, više od 150 puta, i onda kada je bilo bezbedno i onda kada nije. I hapšen sam i prebijan i borio sam se svakoga dana za naš narod i sa našim narodom na Kosovu i Metohiji, uveren u to da je budućnost na Kosovu i Metohiji naša, kao što treba da bude budućnost i svih onih naroda koji na Kosovu i Metohiji žive.

Izgrađeno je i kapitalno rekonstruisano za ovo vreme 2.470 stanova i kuća za interno raseljena lica, povratnike i socijalno ugrožene porodice. Izgrađeno je 226 individualnih stambenih objekata i 39 zgrada. Svake godine nastavlja se sa izgradnjom novih zgrada, i do kraja ove biće izgrađen veći broj. U završnoj fazi su radovi na izgradnji zdravstveno-rekreativnog kompleksa “Rajska banja”, čija je prva faza već puštena u rad, ali sledeće godine dobićemo još jedan novi hotel.  Rekonstruisan je i asfaltiran veliki broj puteva, izgrađen je veliki broj novih putnih objekata, uređen je veliki broj komunalnih objekata, u mnogo mesta urađena je vodovodna, kanalizaciona i druga infrastruktura, uređen je veliki broj sportskih objekata, od raznih balon-sala do sportske dvorane u Kosovskoj Mitrovici.  Privodi se kraju proces useljavanja, a potpuno je građevinski završeno, u svetu jedinstveno povratničko naselje Sunčana dolina u opštini Zvečan.

Useljavanje u ovo naselje značiće uslove za novi život i rad između 1.200 i 1.500 naših ljudi, kroz izgradnju 135 stambenih objekata sa ukupno 355 stambenih jedinica i pratećih javnih objekata. U Sunčanoj dolini počeće sa radom najveći vrtić na Kosovu i Metohiji. Centar Kosovske Mitrovice, jedinog preostalog grada sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, potpuno je preuređen, glavna ulica prevorena je na našu inicijativu u lepu i modernu pešačku zonu. Postavljeno je više monumentalnih spomenika velikanima naše nacionalne istorije, među njima i spomenik knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici, koji je postao novi simbol ovog grada i novi simbol Srba na Kosovu i Metohiji, ali i spomenici kralju Milutinu u Zvečanu i Gračanici, Milošu Obiliću u Gračanici, mnoga druga obeležja i belezi srpskog postojanja, istorije i trajanja na Kosovu i Metohiji.

Završen je i regionalni vodovod posle mnogo godina muka na severu Kosova i Metohije, i radi se na izgradnji sekundarne infrastrukture. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je finansirala projekte vezane za rad i opstanak 37 manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve. Zajedno sa Eparhijom raško-prizrenskom obnovili smo u potpunosti i delimično 46 crkava, manastira i sakralnih objekata naše crkve. Sredstvima građana, kroz Kancelariju, zajedno sa Eparhijom, i danas na Kosovu i Metohiji nove crkve i manastire dižemo.

Podržali smo nesmetano funkcionisanje narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji i otkup zemljišta na kritičnim tačkama. Kupovali smo kuće tamo gde su na silu hteli da promene etničku strukturu u srpskim sredinama. Pravnu pomoć dobilo je više od 2.000 naših sunarodnika i sugrađana, a u brojnim krivičnim postupcima i montiranim političkim postupcima protiv Srba finansirana je odbrana okrivljenih.  Organizovana je i finansirana pravna zaštita imovine Republike Srbije i privrednih subjekata. Borili smo se i sačuvali našu Trpču, Brezovicu, kao i imovinu Srpske pravoslavne crkve. Svaki od tih poduhvata podrazumevao je kolosalnu političku, diplomatsku i pravničku aktivnost i pregnuće.

Pri Zdravstvenom centru Gnjilane otvoreno je novo Porodilište u selu Pasjane kao i pedijatrijska klinika, gde su već rođene stotine beba svih nacionalnosti. Za naše zdravstvene ustanove obezbeđene su desetine novih sanitetskih i terenskih vozila. Za potrebe naših zdravstvenih ustanova rekonstruisane su i obnovljene zdravstvene stanice, ambulante, u Velikom Ropotovu, Banjama, Jažincu i Leposaviću. Kompletno je izgrađen i opremljen novi objekat Doma zdravlja Peć u Goraždevcu. Nabavljena je medicinska oprema i aparati za sve zdravstvene ustanove. Obezbeđena su sredstva za izgradnju rendgen sale u Pasjanu. Obezbeđena su sredstva za adaptaciju prostorija rendgen sale u Kosovskoj Mitrovici. Sanirana su odeljenja pedijatrije i pulmologije u Kosovskoj Mitrovici. Kupljen je veliki broj aparata i drugih materijala za kliničko-bolničke centre. To je samo deo onoga što smo učinili u zdravstvu.

U proteklih sedam godina izgrađen je i renoviran veliki broj škola i predškolskih ustanova, a naši studenti imaju neuporedivo bolje uslove za studiranje: renovirane domove, nove fakultatetske zgrade, nove kabinete…

Isplaćivali smo kontinuirano pomoć našim socijalno najugroženijim sugrađanima: pomoć porodicama povratnika, pomoć porodicama otetih i nestalih lica, kao i jednokratnu pomoć za hiljade naših sugrađana. Onima kojima je najpotrebnije redovno su dostavljani i humanitarni paketi hrane i sredstava za higijenu. Pomoć je pružena i u realizaciji setve u povratničkim zajednicama, a programom je obuhvaćena i ekonomija Eparhije raško-prizrenske.

Učinjeno je mnogo toga, ali najviše se ponosim činjenicom da je naš narod na Kosovu i Metohiji postao složan i koherentan politički kolektiv, koji je u stanju da efikasno institucionalnim sredstvima u Prištini, pred svetom, pred bilo kim, brani srpske nacionalne interese. Ovo se nije desilo samo od sebe. Srpska lista je nastala i danas postoji kao državni projekat Republike Srbije i celog srpskog naroda. Za proteklih sedam godina prošli smo u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji kroz deset izbornih ciklusa, u kojima je srpski narod sve glasnije i sve ubedljivije iskazivao podršku svojoj državi Srbiji i želju da sačuva institucionalnu i drugu vezu sa drugim delovima Srbije. Ova podrška je za mene i najdragocenija i najmerodavnija ocena moga rada.

Zahvalan sam svojoj ženi Andrijani, ćerkama Jovani, Milici i Đurđi i celoj porodici što su trpeli brojna odsustva, moju nervozu, i podržavali me u teškoćama sa kojim sam se suočavao. Zahvalan sam predsedniku Aleksandru Vučiću koji mi je pružio šansu i nepokolebljivo bio uz naš narod na Kosovu i Metohiji.

Zahvalan sam brojnim ljudima iz svog tima, iz naše crkve i institucija, sa kojima sam se rame uz rame borio za očuvanje naše otadžbine i opstanak našeg naroda. Iskreno sam zahvalan i našim saveznicima koji nisu priznali jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne pokrajine, i braneći našu zemlju od komadanja štitili osnove međunarodnog poretka. Ipak, najveću zahvalnost dugujem našem narodu, u čijoj sam službi bio i biću. Kancelariju za Kosovo i Metohiju u narednom periodu nastaviće da vodi Petar Petković zajedno sa timom dokazanih boraca, rodoljuba, posvećenih i marljivih službenika države Srbije koji imaju zadatak da u narednom periodu stignu do svakog našeg čoveka na Kosovu i Metohiji.

U svom radu oni će uživati podršku Aleksandra Vučića, čitave vlade, a lično ću, koji god posao budem radio u narednom periodu, nastaviti da radim zajedno sa ovim ljudima, koje poštujem i cenim i za koje znam da su iskreni srpski rodoljubi i da čitavim bićem rade za podršku i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Dok je Peći, Dečana, Gračanice i Gazimestana biće i Srba i biće Srbije na Kosovu i Metohiji. Nastavljamo našu borbu, nastavljamo našu borbu svom snagom. Nastavićemo i da radimo i da se borimo za dan kada ćemo i na Kosovu i Metohiji i svuda drugde biti neuporedivo slobodniji i ujedinjeni. Živeo veliki srpski narod, živela Srbija!”

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još